zondag 21 februari 2010

20 miljoen kinderen in Egypte leven onder armoedegrens

Bijna de helft van alle kinderen in Egypte leeft onder de armoedegrens, dus van minder dan 2 dollar per dag. Dit betekent dat 20 miljoen kinderen serieus te kampen hebben met ondervoeding. Dat maakte Sigrid Kaag, de regionale directeur van UNICEF voor het Midden Oosten en Noord Afrika, eerder deze week bekend.

Kaag presenteerde deze cijfers in een studie, Child Poverty and Disparities in Egypt: Building the social infrastructure for Egypt’s future. Ze zei dat het ‘belangrijk [is] om te bezien hoe armoede hun levens beïnvloed, en wat we daaraan kunnen doen, want een kind die in armoede leeft krijgt zelden een tweede kans op onderwijs of een gezond begin van het leven’.

In Egypte is vooruitgang geboekt wat betreft de wetgeving ten aanzien van kinderen en hun rechten, maar door de snelle bevolkingsgroei neemt het aantal straatarme kinderen voortdurend toe. Het rapport meldde bijvoorbeeld dat in Egypte, meer dan 7 miljoen kinderen gebrek hebben aan goed voedsel, of water, of sanitair, goede gezondheidszorg, onderwijs, of huisvesting. Vaak lijden kinderen aan een veelvoud van die problemen. Ongeveer 1.5 miljoen kinderen van jonger dan 5 jaar lijden aan een gebrek aan eten en gezonde voeding. Volgens Kaag kan de cyclus van armoede alleen worden doorbroken als kinderen centraal staan in de ontwikkelingsplannen van het land.

Geen opmerkingen: