dinsdag 26 januari 2010

De paus wordt bewust verkeerd geciteerd, aldus Bernard Henry Lévy

Veel media verspreiden desinformatie over de paus, en daar moet een einde aan komen. Dit stelt de bekende Franse filosoof-journalist van Joodse afkomst, Bernard Henry Lévy. Het Katholiek Nieuwsblad bewerkte dienst artikel dat verscheen in The Huffington Post.

Mij is ook opgevallen hoe vaak citaten echt onjuist zijn, en meestal in het nadeel van de paus. Je hoeft geen Rooms Katholiek te zijn om dit ergerlijk te vinden; volgens mij moeten protestanten het echt opnemen voor de paus in dit soort gevallen. Het gaat m.i. om een bewuste poging van velen om het christelijk geloof in het algemeen in discrediet te brengen.

“Het is tijd een einde te maken aan de onoprechtheid – het vooroordeel, in een woord – en de desinformatie met betrekking tot Benedictus XVI”, schrijft Lévy in zijn afgelopen zondag gepubliceerde artikel. Dat verscheen precies een week na het bezoek van de paus aan de grote synagoge van Rome. De auteur, van joodse afkomst, stelt dat “teksten simpelweg zijn verdraaid. Bijvoorbeeld over de reis van de paus naar Auschwitz in 2006, waar werd beweerd (…) dat hij eer zou hebben bewezen aan de zes miljoen Poolse doden, slachtoffers van louter een ‘bende criminelen', zonder te vermelden dat de helft van hen joden waren”.

“De valsheid doet je ronduit versteld staan”, schrijft Lévy, “als je er rekening mee houdt dat op die dag de paus duidelijk sprak over de poging van ‘de machtigen in het Derde Rijk' om ‘het joodse volk te elimineren uit de rijen van de naties van de aarde'”.

De schrijver ging in op het recente bezoek van de paus aan de grote synagoge van Rome, en het “koor van desinformeerders” dat negatief over deze gebeurtenis berichtte. Lévy erkende de woorden en het gebaar van de paus toen deze eer bracht aan de slachtoffers van de Holocaust. Ook onderstreepte de filosoof de wil van de Kerk banden met de joden op te bouwen.

Ook verdedigde de Fransman de rol van Pius XII bij het opkomen voor de joden tegen de nazi's. “Wij zijn het aan de historische accuraatheid verschuldigd er op te wijzen dat, voordat hij zich bezighield met clandestiene acties als het – zonder het te zeggen – openen van zijn kloosters voor Romeinse joden (…), de ‘stille' Pius XII een aantal radiotoespraken hield.”

“Het is vooral verrassend dat wij de hele, of bijna de hele verantwoordelijkheid voor de oorverdovende stilte over de Shoah die er in de wereld heerste, op de schouders leggen van een soeverein uit die tijd die kanonnen noch vliegtuigen tot zijn beschikking had”, die “veel moeite deed, zo vertellen de meeste historici ons, om met anderen die geïnformeerd waren de informatie die hij had te delen” en die “in feite een groot aantal van hen voor wie hij moreel verantwoordelijk was, redde, in Rome, maar ook elders”.

Lévy sluit af met de opmerking dat “men zowel paus als zondebok kan zijn”.

Bernard-Henry Lévy staat bekend als een van de leidende ‘Nieuwe Filosofen', Franse denkers die zowel het marxisme als de filosofieën van Sartre, Nietzsche en Heidegger bekritiseren.

1 opmerking:

Marijn zei

Zo zegt Bernard-Henry Lévy ook weer een iets wijs, dat is ook een zeldzaamheid.