donderdag 13 september 2012

World Evangelical Alliance, Wycliffe en Navigators

Opnieuw heeft Christianity Today een artikel gepubliceerd over David Jang (afbeelding).  Dat deed CT een maand geleden ook al.  Toen beloofde ik dat er meer zou volgen, welaan, binnen een maand.

Who cares?  Wie is David Jang?  Wel, hij de grote sugar daddy achter de World Evangelical Alliance. De Nederlandse Evangelische Alliantie is daar onderdeel va, via haar lidmaatschap van de Europese Evangelische Alliantie.

Natuurlijk moet het momenteel enorm rommelen bij de WEA in de USA.  David Jang redde de WEA een paar jaar geleden van de financiele ondergang door enorme cash injections.  Maar er waren strings attached waardoor de WEA zijn onafhankelijkheid kwijt raakte aan een man die we gerust een sekteleider mogen noemen, als we de zorgvuldige artikelen van CT mogen geloven.

Deze kwestie zou nooit zijn aangekaart dit jaar als de WEA niet was gevraagd door Wycliffe om een onderzoek te doen naar de houdbaarheid van de vertaalmethoden van Wycliffe in de moslimwereld.  Die methodes hangen samen met een bepaalde visie op zending die Wycliffe heeft omhelst.  Niet in Nederland, is mijn indruk, maar wel de internationale organisatie.  Dat gaat om de benadering die doorgaans wordt omschreven als Insider Movements.

Houdt Wycliffe die benadering nog lang vol? De Amerikaanse tak van de Navigators had zich ook met huid en haar aan die Insider Movements benadering overgegeven, maar die is bezig daar in sneltreinvaart afstand van te nemen. Nabeel Jabbour, een Libanees bij Navigators in de USA speelt hierin een grote rol.  Tot voor kort was hij de grote propagandist binnen Navigators voor Insider Movements gedachtengoed, maar nu lijkt hij er weer fors afstand van te nemen.  De 70 (?) medewerkers in de USA moeten nu tekenen dat ze daar niets meer mee te maken willen hebben, en een externe adviseur is ingehuurd om Navigators uit dat vaarwater van Insider Movements gedachtengoed te halen.

Wat is de kerngedachte van Insider Movements benaderingen? Dat het niet uitmaakt bij wat voor religie je hoort, als je Jezus maar in je persoonlijke geloofsleven integreert.  Je hebt messiasbelijdende Joden, 'Isa-belijdende moslims, Jezusgelovige hindoes, en, ja, het klinkt vrij imbiciel, maar consequent doorredenerend, dus ook atheisten-met-Jezus.

Wycliffe heeft in zijn vertaalmethodes dit gedachtengoed meegenomen en wie daar in de Moslimwereld niet aan wil meewerken, kan niet bij SIL/Wycliffe horen. Wycliffe in de USA is goed bevriend met de WEA, en dus dacht Wycliffe handig te zijn en heeft het WEA gevraagd naar een 'objectief onderzoek' naar de methodieken die het gebruikt.  Maar WEA is intussen in zo'n problematisch daglicht gekomen, dat de vraag nog maar is wie waarde gaat hechten aan zo'n onderzoek.

Het is veeleer tijd dat een aantal organisaties Grote Schoonmaak houdt.  En als ze dat niet doen zullen de donors daar wel voor zorgen.     

2 opmerkingen:

Wim zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Wim zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.