vrijdag 13 november 2009

Schande voor Egypte: bus met Algerijnse voetbalteam aangevallen

Egypte is al dagen in opperste staat van voetbalgekte. Morgen (zaterdag) speelt het nationale team tegen Algerije. Egypte moet met minstens 3-0 winnen, anders gaat Algerije naar de WK 2010 en Egypte mag dan thuisblijven.

Tienduizenden Egyptenaren hebben al beloofd dat ze bij het hotel van het Algerijnse team de hele nacht herrie gaan schoppen - en toen gisteren dat Algerijnse team vanaf het vliegveld met de bus naar het hotel reed, werd het met stenen bekogeld door woeste fans. Kijk op deze website voor twee filmpjes die dat laten zien. Drie of vier spelers raakten gewond. Hier ook een filmpje over hoe de spelers geschokt in hun hotel aankomen.

Het volk hier is opgeroepen om kort voor de wedstrijd Ye Rabb te brullen, O Heer, in de hoop dat de schepper van hemel en aarde het Egyptische team barmhartig is. Ik zal niet bidden - ik geloof echt niet dat de Heer van hemel en aarde zich veel om voetbal bekommert - maar mijn steun is dubbel en dwars voor [....]

De kwestie is al dagen zo heftig, dat inmiddels sprake is van diplomatieke problemen tussen Egypte en Algerije. De Egyptische autoriteiten hebben geen probleem met de voetbalgekte. Als je het volk geen brood kan geven, dan in elk geval spelen. De vraag is wat gebeurd als Egypte morgen niet met 3-0 wint, maar dat kan niemand zich voorstellen. Behalve waarschijnlijk de veiligheidspolitie. De stemming hier kan zomaar omslaan en leiden tot antiregeringsdemonstraties.

Geen opmerkingen: