woensdag 22 oktober 2008

Kredietcrisis

Wie de belangrijke waarden van het leven wil herkennen, heeft soms een crisis nodig. Zonder grote schokken in het leven, zouden we langzaam voortkabbelen als een zeilboot zonder wind of een surfer zonder golven. Ik kom nogal eens mensen tegen die zeggen dat ze zo verlangen naar rust. Rust? Dat vind je op het kerkhof. Crisis, troebelen, problemen, dat is het leven.

Wat heeft een mens nodig? Echt nodig? Een paar pond eten elke dag, een dak, een bed, een kachel, kleding. Maar we laten ons gekmaken door ons economische systeem waar we ons laten begraven onder een berg van afbetalingen, leningen, schulden, hypotheken, de noodzaak om ridukule speeltjes te moeten kopen en nog meer.

Die speeltjes hebben we nodig om onzelf in een staat van verdoving te houden zodat we niet stilstaan bij onszelf en de wonderlijke verslaving aan spullen, geld, en meer meer meer. Terwijl de echt belangrijke en waardevolle dingen van het leven niet te koop zijn. En als je die hebt, kan je ze door een kredietcrisis ook niet kwijtraken.

Geen opmerkingen: