maandag 18 maart 2013

'Israel moet stoppen met collectieve straffen tegen de Palestijnen'

Hier in Egypte is de afgelopen jaren enorm verontwaardigd gereageerd op Israel's beleid ten aanzien van de Gazastrook.  Elke raket die vanuit Gaza naar Israel vloog, is voor Israel aanleiding om de grens tussen Israel en Gaza min of meer gesloten te houden. Dat is dus een collectieve straf voor een bevolking van miljoen mensen, omdat een paar gekken vreugde beleven aan raketten afschieten op Israelische sinaasappelboomgaarden.

Egypte heeft zich hierover altijd enorm opgewonden.  Onder President Hosni Moebarak professionaliseerde het regime zich in de politieke spagaat. In het publiek werd Israel stevig veroordeeld, maar in de diplomatie boterde het prima tussen Egypte en Israel.  Egypte hield de grens met Gaza potdicht, maar stond vrolijk toe dat ondergronds honderden tunnels zorgden dat Gaza behoorlijk was kon importeren.  Zelfs hele autos kwamen ondergronds in Gaza terecht.

En toen kwam Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap. Leiden (nou ja, Tel Aviv en Washington en Nijkerk) in last, want Hamas en de Morsi zijn toch van hetzelfde laken een pak? Ja dat zou je denken.

Egypte heeft alle gangen naar Gaza onder water gezet en zoveel mogelijk vernield.  Niets kan meer ondergrond naar Gaza, waardoor bijvoorbeeld bouwmaterialen enorm in prijs zijn gestegen.  Het argument?  Een Egyptische politieman zou door lui uit Gaza zijn gedood, en Palestijnen uit Gaza zouden via Egypte een aanslag op Israel hebben geprobeerd te plegen.  Maanden geleden. Dus zit de grens potdicht en doet Egypte precies als Israel aan collectieve bestraffing van de hele bevolking van Gaza.

Ik heb een vermoeden dat Morsi bang is voor open grenzen met Gaza.  Hij wil graag rustig regeren, en heeft al genoeg gedoe aan zijn hoofd.  De invloed van hordes extreme salafisten en leden van de Broederschap (Hamas) zal hij niet wensen.  Ze willen in Egypte best graag wetten die de vrouwtjes aan het aanrecht houden, maar de opruiende taal (en gedrag) van Hamas die de vrede met Israel in gevaar kan brengen, nee daar houden de bestuurders in Egypte niet van.

Dus zal Hamas zich wel de haren uit de baard trekken dat Egypte nu een regime heeft dat zogenaamd vriendelijk is voor de Palestijnse zaak, maar dat in de praktijk nog beroerder uitpakt dan het regime van Hosni Moebarak.

2 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

Een paar gekken schieten raketten af?

U bedoelt de heersers van Gaza, de nazistiche Hamas, die als officieel beleid in hun Handvest hebben dat ze de Joden willen uitroeien.
http://likud.nl/2012/11/wat-wil-hamas-nu-eigenlijk/

En als Israel zich verdedigt tegen deze door de Palestijnen gekozen oorlogsregering, mag dat van u niet!

Nee, 1 miljoen Joden moeten van u in schuilkelders leven, of zich laten afslachten.

Unger zei

Wat gebeurt er als er een vlieg in een kopje koffie valt?


De Italiaan – gooit de koffie met de vlieg weg in razernij.
De Fransman – vist de vlieg eruit en drinkt de koffie.
De Hollander – vist de vlieg eruit, chagrijnt een tijdje tot de koffie koud is en drinkt hem tenslotte toch.
De Chinees – eet de vlieg en gooit de koffie weg.
De Rus – drinkt de koffie met de vlieg.
De Israëliër – verkoopt de koffie aan de Fransman, de vlieg aan de Chinees en met de opbrengst ontwikkelt hij een handig dingetje dat verhindert dat er vliegen in de koffie vallen.
De Palestijn – beschuldigt Israël ervan een vlieg in zijn koffie te hebben gedaan, probeert deze agressie bij de VN veroordeeld te krijgen en eist van de VN subsidie om een nieuw kopje koffie te kunnen kopen, maar gebruikt dat geld om explosieven aan te schaffen. Vervolgens blaast de Palestijn het café op, waar de Italiaan, de Fransman, de Chinees en de Rus net bezig waren de Israëliër uit te leggen dat het beter zou zijn als hij zijn kopje koffie aan de Palestijn zou geven.