zaterdag 28 april 2012

Saoedie Arabie sluit ambasade in Egypte

Hoe gek kan het worden.  Saoedie Arabie heeft, volgens het Saudisch Persagentschap SPA, zijn ambassadeur uit Egypte teruggeroepen en de ambassade in Caro en de consulaten in Alexandrie en Suez gesloten.

Dit omdat er in voor de Saoedische ambassade protesten plaatsvinden wegens de arrestatie op 17 april in Saoedie Arabie van een Egyptische advocaat, Ahmed al-Gazawi.  Nu lijkt me ondenkbaar dat Saoedie Arabie zo'n verregaand besluit neemt omdat een paar lui voor hun ambassade demonstreren.  Hier zit een politiek luchtje aan.

Egyptische media denken dat die arrestatie plaatsvond omdat Gazawi zich tegen de Saoedische diktatuur uitsprak.  Volgens de Saoediers is hij gearresteerd omdat bij zijn aankomst in Jedda 21.000 peppillen in zijn bagage werden gevonden.  Volgens de Saoedische ambassade zou Gazawi een schuldbekentenis hebben getekend.  Dat kan hem de doodstraf opleveren.

In Egypte bestaat veel liefde voor Saoedie Arabie - vooral onder radicale moslims die daar de fijne kneepjes van radicaal-zijn leren en die er veel geld weghalen.  Maar er bestaat ook veel haat tegen het opulent rijke buurland waar Egyptenaren graag werken maar waar ze steevast op een neerbuigende behandeling mogen rekenen.  Gazawi heeft veel Egyptenaren in rechtszaken in Saoedie Arabie verdedigd.  De Egyptische bond van adcocaten heeft besloten Gazawi te zullen verdedigen.

Gazawi zou wegens de Omra - de 'kleine' Hajj - naar Jedda zijn gevlogen.  Volgens de Saoediers is dat onwaar - hij was niet gekleed als pelgrim.

Voor de financien van Egypte zijn spanningen met Big Brother Saoedie Arabie zeer problematisch.  Egypte is behoorlijk afhankelijk van de goodwill van zijn buurland.  Veel goodwill wordt nu verspeeld.  De Saoediers verwachten dankbaarheid, geen protesten voor de ambassade in Cairo.  De meer dan miljard dollar die Saoedie Arabie aan financiele hulp heeft beloofd, kan Egypte denkelijk wel vergeten.  Een harde klap voor de militaire junta. 

Volgens het Egyptische persbureau MENA heeft de leider van de militaire junta, veldmaarschalk Hussein Tantawi, contact gezocht met de Saoediers om 'de breuk door de plotselinge beslissing te helen'.

Dit is de zwaarste crisis tussen beide landen sinds eind jaren '70 toen alle Arabische landen de banden met Egypte verbraken vanwege de Camp David vredesakkoorden tussen Egypte en Israel.

Geen opmerkingen: