maandag 23 april 2012

Nog een maand: presidentsverkiezingen in Egypte

Amr Moesa
Op 23 en 24 mei gaat Egypte naar de stembus om de nieuwe president van het land te kiezen.  Voor de toekomst van dit land van enorm belang uiteraard.  De komende tijd hoop ik daarom weer wat meer politiek commentaar in de kantlijn te geven.

De kandidaat die denk ik voor Egypte hebt best is, is Amr Moesa.  Dat zei ik trouwens een jaar geleden al.  Toen meende ik dat hij voor het handhaven van de belangen van het Leger (een sine-qua-non voor de huidige situatie in Egypte) en voor een proces van geleidelijke verandering in Egypte (de eis van een groot deel van het volk) de beste man zal zijn. 

Aboe Ismail - uitgerangeerd door zijn moeder
Een tijdlang leek Amr Moesa kansloos - tot de rechters besloten dat een hele rits kandidaten niet mee mag doen.  Aanhangers van een van die kandidaten, Aboe Ismail, gaan door met een sit-in omdat ze van mening zijn dat hun man ten onrechte niet mag meedoen.  De rechters - met het leger op de achtergrond - veranderen heus niet van mening, dus de dames en heren kunnen hun sit-in tot St Juttemis voortzetten. Aboe Ismail is de man van de salafisten en van de posters en fotos door het hele land raakt een mens makkelijk depressief.  Haal die posters nu maar weg, het is gedaan met Aboe Ismail. Zijn moeder zaliger bezat een Amerikaans paspoort, dus Aboe Ismail is uitgesloten.

Kandidaten Moslim Broederschap in Mansoera
De lieveling van de Moslim Broederschap, Khairat al-Shaater, mag ook niet meer meedoen.  Dus heeft de MB snel een nieuwe kandidaat zijn steun beloofd, namelijk Mohammed Morsi. Beide heren hadden het moeilijk toen ze gisteren bij de universiteit van Mansoera campagne voerden.  Ze werden door de studenten uitgejauwd en ze moesten vluchten voor de emmers water die studenten over ze probeerden te gooien. 

Amr Moesa dan.  Die begint nu echt op stoom te komen.  Hij is in elk geval de lieveling van veel journalisten.  Dat betekent niet dat hij de verkiezingen wint natuurlijk, want journalisten peilen lang niet altijd goed de gevoelens van een volk, en echt representatief kan je ze ook niet noemen.  Maar Mousa kan op veel steun rekenen.

Vorige week wandelde mijn egaa langs wat winkels van salafisten (mannen met baarden, vrouwen onder een zwarte doek) en tot onze verbazing zeiden die, dat ze Amr Moesa zouden stemmen.  'Wij willen wel dat onze vrouwen zich als moslimas kleden, maar we willen geen regering die dat afdwingt, dus we zullen nooit salafisten stemmen...

Ik zeg erbij: dit ging om lui die behoorlijk van toerisme afhankelijk zijn. En die kunnen heel vroom zijn, maar weten ook dat ze voor hun inkomen afhankelijk zijn van stabiliteit.  Een woord dat me de neus uitkomt... wil je het echt stabiel, ga dan op de begraafplaats kijken... maar Amr Moesa wordt door velen wel gezien als iemand die Egypte uit de diepe crisis kan trekken waarin het momenteel zit.  Hij kent het systeem, de corruptie, het leger, en weet als geen ander hoe te onderhandelen met de rest van de wereld.

Amr Moesa was ooit minister van buitenlandse zaken, en zo succesvol en populair, dat Hosni Moebarak hem 'wegpromoveerde' naar de Arabische Liga.  Het succes en zijn populariteit, samen met het feit dat Moebarak van hem af wilde, helpen hem nu enorm.

Geen opmerkingen: