zaterdag 10 januari 2009

Strengholt-voorstel voor vrede in het Midden Oosten

Jawel, roerige tijden in Egypte. Vanmogen weer een demo voor onze deur. De vraag is of ik misschien in actie wil komen met een nieuw vredesplan voor Gaza en Israel.

Aanleiding is dat mijn vrind Hosni Mubarak de Palestijnse president Mahmoud Abbas ontvangt om te praten over het Egyptische voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Ook een delegatie van de Palestijnse Hamas-beweging reist af naar Caïro. We treden op als bemiddelaar in het conflict in de Gazastrook, dat zaterdag de vijftiende dag ingaat. De onderhandelingen lijken echter vast te zitten, meldden Europese diplomaten vrijdag. Israël en Egypte zouden het niet eens zijn over de grensbewaking van de Gazastrook. Maar wat weten die diplomaten?

Ik overweeg dus met een eigen voorstel te komen. Ik stel als basis voor een oplossing het volgende voor:
1) iedereen in het Midden Oosten krijgt waar hij of zij recht op heeft
2) we accepteren alleen eerlijke grenzen
3) slechte mensen mogen kiezen: de gevangenis in of in Groenland gaan wonen
4) alleen goede mensen komen in aanmerking om te regeren
5) make love not war
Beide partijen hebben al te kennen gegeven wel te voelen voor deze aanpak. We moeten het alleen nog hebben over wat details; waarop heeft wie recht, wat zijn eerlijke grenzen, wie zijn de slechterikken en wie de goede mensen. We komen er wel uit. Voor 2075. Tegen die tijd is er niemand over om nog oorlog te mee te voeren.

(c) Jos M. Strengholt

Geen opmerkingen: