woensdag 25 januari 2017

Trump's voorbehoud voor vervolgde christenen: niet behulpzaam

President Donald Trump lijkt voorlopig geen burgers van Syrie, Irak, Iran, Soedan, Somalia, Libie en Jemen in de Verenigde Staten te willen toelaten. Een uitzondering zou worden gemaakt voor vervolgde Christenen uit die landen.  Misschien dat een deel van de Amerikaanse bevolkig dit toejuicht, maar ik denk eerder dat dit schadelijke symboolpolitiek is.

Symboolpolitiek is meestal schadelijk, omdat het de aandacht van de echte problemen en de echt oplossingen aftrekt.  De Verenigde Staten hebben de afgelopen jaren nauwelijks last gehad van terreurdaden door burgers uit genoemde landen.  Net te doen of islamitische terreur een groot gevaar is voor de VS, en dat dus draconische maatregelen nodig zijn, leidt wellicht de aandacht af van de echte problemen die de VS kent? Er komen jaarlijks in de Verenigde Staten meer mensen om door kleuters met een geweer, dan door Islamitische terreur.

Ja natuurlijk, we herinneren ons 9/11, toen een paar vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden en voor 3000 doden zorgden.  Wie waren de daders? 15 van de 19 daders kwamen uit Saoedie Arabie, twee uit de Emiraten, een uit Egypte en een uit Libanon. En van die landen mogen de burgers dus gerust naar de Verenigde Staten blijven komen. Heel eigenaardig. 

In zijn campagne heeft Trump aanvankelijk gezegd dat hij alle immigratie van moslims wilde stoppen. Later zwakte hij dat af, door te zeggen dat hij alleen moslims uit landen die een bedreiging vormen, aan extreme controles wil onderwerpen.  Nog extremer? Het is al bijna ondoenlijk voor mensen uit genoemde landen om een visum voor de VS te krijgen.  

Dus tekent Donald Trump nu een decreet dat in wezen nergens over gaat.  Het lost een niet-bestaand probleem op, of eigenlijk juist niet: Het zet enkel kwaad bloed bij heel veel mensen.  Bijvoorbeeld bij de Amerikanen die zelf van oorsprong uit de zeven verboden landen komen.  Alsof er iets intrinsiek mis met ze is. En het maakt de naties die nu worden buitengesloten beslist niet vriendelijker jegens de Verenigde Staten.  Me dunkt, dit zal eerder tereeur tegen de VS veroorzaken dan als zo’n besluit niet zou zijn genomen. 

Vervolgde christenen uit genoemde zeven landen mogen wel naar de VS emigreren; dat lijkt op het eerste gezicht vriendelijk, maar ook dit is in mijn ogen meer schadelijk dan goed.   Waarom krijgen vervolgde Moslims geen toegang tot de Verenigde Staten?  In genoemde landen worden moslims soms verdrukt, bijvoorbeeld als ze zich bekommeren om democratisering of om mensenrechten.  Onderscheid maken tussen vervolgde moslims en christenen is beslist niet behulpzaam, in elk geval niet voor die vervolgden zelf.   De moslims die hulp verdienen krijgen het niet. En de christenen in die islamitische landen zullen problemen krijgen met het feit dat de VS meer hulp wil bieden aan christenen dan aan moslims.       

Dit onderscheid is precies wat veel moslims zelf ook maken; het is onderdeel van het islamitische wereldbeeld. Daar moet je als westerse landen beslist niet aan meedoen.  Elk mensenleven is toch evenveel waard, ongeachte ras of godsdienst?  Ieder mens die om oneigenlijke redenen wordt bestraft of verdrukt, verdient bescherming.  Als Trump verdrukte christenen voortrekt boven verdrukte moslims, zegt hij eigenlijk dat christenen belangrijker zijn dan moslims, en daarmee ondermijnt hij de hele westerse discours over individuele mensenrechten.  Dat komt de christenen in de moslimwereld beslist niet ten goede. De meeste christenen in die moslimwereld worden niet verdrukt om hun geloof, en vragen dus ook niet om een uitzonderingsclausule die enkel tegen hen werkt.

Voor de moslimbevolking van Syrie, Irak, Iran of Soedan, lijkt door deze ongelijke behandeling ook bewezen, dat hun nationale christenen in wezen toch bij het westen horen. Ze worden immers door het westen beter behandeld dan de moslims uit hun landen. En dit is nu net een netelig probleem voor veel christenen in de moslimwereld.  Die krijgen al vaak te horen van hun eigen bevolking, dat ze er niet echt bij horen.  Dat ze in wezen tweederangsburgers zijn.  Trump onderstreept ongewild, dat deze moslims daarin gelijk hebben.  

Het besluit van Trump dat verdrukte christenen wel toegelaten kunnen worden en verdrukte moslims niet, lijkt me enkel de tweedeling in de moslimwereld en in de Verenigde Staten te versterken.  Wat win je daar nou mee?  Het maakt de Verenigde Staten niet veiliger, en het maakt de situatie van Christenen in de moslimwereld niet beter.

Geen opmerkingen: