zondag 1 september 2013

8 september word ik REGIONAL DEAN van Oost Cairo

Dat klinkt wel enorm, alsof ik landjepik doe... Op 8 september word ik ingezegend als 'dean' van Oost Cairo.  In die regio hebben we als Anglicaanse Kerk in Egypte drie kerken.  Van een daarvan, in Heliopolis, ben ik sinds 2 jaar de Priest-in-Charge.  Dat wil zeggen, ik heb eindverantwoording over onze ene Engelse, twee Egyptische en twee Soedanese erediensten.  Dat doe ik met een Soedanese en twee Egyptische collega's.


Maar nu komt daar het toezicht op twee andere kerken bij.  Die hebben hun eigen leiders maar die mag ik dus gaan begeleiden.  En daarnaast word ik geacht in de regio van Oost Cairo nieuwe kerken te openen.  Dit gaat niet alleen om de stad Cairo, maar ook de enorme nieuwe steden ten oosten van Cairo. Een formidabele opdracht dus.

Verder word al geacht als Dean de priesters in onze regio te vertegenwoordigen naar de bisschop, en de bisschop bij hen.  Tussen hamer en aambeeld, wellicht.  :-)

Ik ben zo slecht thuis in kerkelijk Nederland.  Is Dean hetzelfde als wat Rooms Katholieken de 'deken' noemen?  In de Anglicana is een dean 1) de 'eerste' priester in een kathedraal of 2) iemand met een regionale functie.

In Engeland worden die dean over een regio vaak 'rural dean' genoemd, maar dat klinkt wat vreemd in de context van Cairo. Dus heb ik het maar 'regional dean' genoemd.  Ik ben in onze kerk in Egypte de eerste van dit soort.... dus mocht ook mijn eigen job description schrijven.  Zo ploeteren we voort.

O ja, en vanaf heden ben ik ook verantwoordelijk voor de training van al onze kerkelijke leiders.  Elke maand zal ik twee 'refresher days', terugkomdagen, organiseren.  Op 8 en 9 oktober hebben we 20 clergy die wat opgefrist gaan worden op het gebied van hoe te preken.
  

1 opmerking:

Ruud zei

Van harte gefeliciteerd!

Ik wens je heel veel van Gods zegen voor je nieuwe roeping!