woensdag 17 juli 2013

Dr Job: speel de kaart van vervolgende christen en je zit wel snor

Trouw heeft vandaag een onthullend artikel over het werk van de vorig jaar overleden Dr Job in India. In Nederland geen onbekende, want via Stichting HVC werd hij jarenlang met alle egards naar Nederland gehaald. Geld als water vloeide naar India, naar het weeshuis van Dr Job (foto). Ook de EO gaf hem ruim baan, net trouwens als bijvoorbeeld de gerespecteerde grote Vrije Baptistengemeente in Groningen, en vast wel wat meer kerken. 


Nee, met uw geld steunde u geen weeskinderen van om het geloofde vermoorde Indiers. De meisjes werden uit Nepal gesmokkeld - gewoon gekocht via een mensenhandelaar- en hun ouders waren Hindoes en Boedhisten. En op de school van Dr Job zaten ook nogal wat meisjes van welgestelde Indiers die graag goed betaalden voor degelijk onderwijs. Dat bood Dr Job gelukkig wel. Maar in zijn fondswerving werd dit commerciële aspect niet genoegd. Ik kan me overigens voorstellen dat je dan nog steeds geld nodig hebt voor de weeskinderen die geen ouders hebben om de school te betalen. Maar zeg dat dan eerlijk.


HVC wil nog niet erkennen dat ze zich door Br Job jarenlang om de tuin lieten leiden. Zelf was voor mij de maat vol over Br Job toen ik een jaar of wat geleden hoorde dat hij webcams in zijn weeshuis had opgehangen (of wilde ophangen?) zodat sponsors hun meisjes konden volgen. 
Zo iemand lijkt me niet erg geloofwaardig.

Dr Job was uitstekend in het spelen van de vervolgde christenen kaart; hij presenteerde zichzelf als slachtoffer omdat zijn zoon zou zijn vermoord om zijn geloof - middels een auto-ongeluk in Dubai. Een ongeloofwaardig verhaal. Maar Dr Job kwam er mee weg en het versterkte zijn image als slachtoffer die dus hulp verdienden. 
Heb het over verdrukking en je zit wel snor met je fondswerving.

Geef steun aan wie het echt nodig hebben maar geloof niet zo snel de verhalen die sommigen ons op de mouw willen spelden.  Het is niet slecht of onchristelijk om kritisch te blijven denken.  Je kan je geld maar een keer uitgeven - dan toch het liefst aan organisaties en doelen waar je weet dat besluiten worden genomen na goed onderzoek en rijp beraad?  

2 opmerkingen:

Johan Smits zei

Je hebt gelijk Jos: Het is niet slecht of onchristelijk om kritisch te blijven denken. Dat geldt trouwens voor alle goede doelen organisaties. Daarvan zijn er velen hun doel allang voorbij geschoten.

Blogger zei

Dag Jos, bedankt voor deze update. Je vindt het volledige artikel op deze link, http://mywordsandpieces.wordpress.com/2013/09/20/verhandelde-weeskinderen-opgeleid-tot-zendeling/

Lucia de Vries