vrijdag 12 juli 2013

Freethinker beleeft veel pret aan mijn boekje! Mooi zo.

Ik zie nu pas dat www.Freethinker.nl veel plezier beleeft aan het boekje Kleine Catechismus voor Freethinkers dat ik schreef als antwoord op een hele rits vragen die ze daar aan christenen stellen.  HIER de link naar hun reactie.  Ik had nimmer de gedachte dat ze onder de indruk zouden zijn van mijn antwoorden, maar grappig is hoe ze rollend van het lachen zichzelf lijken te benatten.  Onze minuscule intellectuele avant garde van atheïsten heeft het niet meer.  Blij dat ik ze een genoegen doe :-)

12 opmerkingen:

Tournus zei

Een ex-christen vindt het een uitdaging om de strengholtschrijfsels stuk voor stuk uitgebreid onderbouwd te weerleggen.
Het geeft hem veel bevrediging omdat hij vroeger als christen ongeveer op dezelfde wijze de onlogica van het christelijk geloof bijna even fanatiek verdedigde.
Daarbij wordt in een ander topic door andere forummers commentaar gegeven op zowel de schrijfsels van Strengholt als de schrijfsels van de ex-christen.

Jos Strengholt zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Jos Strengholt zei

Ik kom veel christenen tegen die serieus bereid zijn om kritisch naar hun eigen geloof te kijken. Zulke atheisten ben ik nog niet veel tegengekomen...

Tournus zei

Dat is logisch want atheïsten hebben geen eigen geloof om kritisch over te zijn.

piet zei

Jos, is dit nu het beste wat je freethinkers kan voorschotelen. Het boekje heb ik uit. Moet het topic met: "Waar blijft de onderbouwing Jos Strengholt", nog aanvullen, maar op een gegeven moment weet je het wel. Wat me wel opviel is dat je de inbreng van freethinkers niet mee hebt genomen. Vaak personen die autodidact zijn op het gebied van religie. Maar wel de moeite nemen om dingen na te lopen en met bronnen te weerleggen. Voor een historicus annex priester waar je voor door gaat, lijkt het nu of je het diploma hebt gekocht. Of dit je imago op de lange termijn voordelen oplevert dat zal je moeten afwachten. Groeten, Piet

Ps. Waarom heb je niet netjes officieel toestemming gevraagd om de vragen te gebruiken!! Lijkt mij een normale procedure.

Jos Strengholt zei

Piet, ik heb je van tevoren gezegd dat ik dit van plan was, je zei dat er copyright op je vragen was, en dat heb ik gehonoreerd - dit hebben we al eerder genoemd.

Inderdaad, ik ben niet op jullie tegencommentaar ingegaan. En ik heb bewust geen bronnen etc geciteerd.

En? Jij vindt jullie argumenten heel sterk. Ik niet.

Ik schreef dit boekje trouwens, zoals ik al in de inleiding zei, in de eerste plaats voor christenen die wat twijfelen omdat ze met vragen zitten. Als mijn antwoorden niet afdoende zijn heb ik ze toch mooi de weg naar jullie website gegeven?

piet zei

Als ergens copyright op zit heb je toestemming nodig Jos. Dat betekent dat je mijn toestemming moet vragen. Heb je dat gekregen? Door te zeggen dat je iets gaat gebruiken wil nog niet zeggen dat de tegenpartij akkoord gaat. Ik heb je daarvan op de hoogte gesteld. Nu exploiteer je iets van een ander. In de volksmond is dat gewoon niet netjes. Van iemand die de mond vol heeft van christelijke moraal verwacht je dat niet. En hier is het laatste woord nog niet over gesproken. Wat mij betreft gaat dit jaren duren. Maar dit soort zaken laat ik niet aan mij voorbij gaan. Als mensen mij als vuil behandelen en gewoon hun eigen zin doordrijven dan ben ik er klaar voor.

Jos Strengholt zei

Piet, ik heb je vragen niet letterlijk overgenomen. Ik heb sommige herschreven, andere weggelaten. Dus ik snap niet goed wat je issue is.

Bovendien vermoed ik dat copyright op vragen stellen - zelfs als ik je vragen letterlijk zou hebben overgenomen - een hachelijk zaak is. Je stelt een vraag, en iemand zou dan niet het recht hebben die vraag te herhalen?

Ik geloof niet dat ik iets heb gedaan dat niet netjes is.

KCB zei

Je krijgt het gevoel dat de schrijfsels van atheïsten een hogere status genieten dan de Bijbel: daaruit mag je tenminste gewoon citeren. En wat voor een vrijdenker als Piet ook handig is: hij kan christenen dwingen normen hoog te houden waar hij zelf geen boodschap aan heeft. Een beetje hypocriet is dat allemaal wel, maar daar zal hij in eigen kring geen last mee krijgen. :D

Frank Cornelissen zei

Dag Jos,

Je hebt een boekje geschreven voor Free-Thinker-atheïsten.Ik ben al een tijdje actief op dit "forum".
Nergens zijn mensen zo bekrompen en fundamentalistischer dan op dit forum.
Werkelijk, ze denken dat elke gelovige fundamentalistisch moet zijn wil hij doorgaan voor een "echte" gelovige.Hun beeld van gelovigen is wel zó beperkt en achterhaald. Ze denken dat dit beeld representatief is voor het Christendom. Ik werd té kritisch op bijv. een van hun voormannen Sam Harris.Daardoor hebben ze mij verbannen naar de babbelbox van hun forum.
Ik heb het helemaal gehad met deze gasten.

Frank

Jos Strengholt zei

Ha Frank

Nou, ik heb het boekje meer geschreven voor christenen die zich overdonderd voleen door de argumenten van die atheisten. Want die poneren met zoveel arrogantie hun mening als objectieve waarheid, dat een christen zonder veel kennis van zaken makkelijk in zijn schulp kan kruipen.

Ja mij viel op hoe fundamentalistisch die lui zelf zijn. leven in een nogal sektarisch wereldje lijkt het. En nogal treurig om je leven te laten definiëren door wat je NIET gelooft.

Eric Fischer zei

Hi Jos,
Piet kent kennelijk artikel 15a van de Auteurswet niet.
(Copyright = auteursrecht)

-----
1.
Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd het citeren uit een werk in een aankondiging, beoordeling, polemiek of wetenschappelijke verhandeling of voor een uiting met een vergelijkbaar doel mits:
1°. het werk waaruit geciteerd wordt rechtmatig openbaar gemaakt is;
2°. het citeren in overeenstemming is met hetgeen naar de regels van het maatschappelijk verkeer redelijkerwijs geoorloofd is en aantal en omvang der geciteerde gedeelten door het te bereiken doel zijn gerechtvaardigd;
3°. artikel 25 in acht wordt genomen; en
4°. voor zover redelijkerwijs mogelijk, de bron, waaronder de naam van de maker, op duidelijke wijze wordt vermeld.

2.
Onder citeren wordt in dit artikel mede begrepen het citeren in de vorm van persoverzichten uit in een dag-, nieuws- of weekblad of tijdschrift verschenen artikelen.

3.
Dit artikel is mede van toepassing op het citeren in een andere taal dan de oorspronkelijke.

-------

Op sommige vertalingen van de Bijbel en de Koran rust een copyright, maar dat wil niet zeggen dat je daar niet uit mag citeren, alleen moet de omvang van de citaten in verhouding zijn met jouw artikel of boek.