zaterdag 28 februari 2009

Vrome praatjes

Een stel christelijk-gereformeerden kon het in 2006 niet langer uithouden in hun Pniëlkerk in Veenendaal. (zelfs de naam van dat dorp schrijf je met twee EE’s!) DE rokjes werden steeds korter, de Psalmen steeds ritmischer, de oude paden werden verlaten…

Het Nederlands Dagblad geeft een mooie, heel mooie beschrijving van de twisten. Zo’n 50 (of 80?) leden verlieten de Pnielkerk en komen nu bijeen in Overberg. Alles weer bij het oude! De rokken lengen zich, net als de tijd die nodig is om de Psalmen te zingen. Dat moet heerlijk zijn voor die lui!

Maar wat treft mijn oog in het prachtige verslag van het ND?
De preekplaats is de afgelopen twee jaar gegroeid naar ongeveer tweehonderd bezoekers. Waar komen deze mensen vandaan? Een deel dus uit de Pniëlkerk in Veenendaal. Ook gaan er, volgens een ingewijde, christelijk-gereformeerden uit de regio ter kerke die het in hun gemeente niet kunnen vinden. Te zamen vormen zij een derde van de Overberg-kerkgangers. De preekplaats trekt daarnaast mensen uit de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Hersteld Hervormde Kerk die bezwaard in hun gemeente staan.
Kerkgroei dus! Nou ja, schapen stelen, maar toch. Zo doen we het allemaal, dus nu moeten we even niet te kritisch zijn. Maar luister dan naar een commentaar van een vrome Overberger:
De gemeente groeit en daarin zien wij de hand van de Here. Als Hij het niet had gewild, had Hij het wel tegengehouden.
Jawel! ‘Als Hij het niet had gewild, Had Hij het wel tegengehouden.’ Dat is de taal, dat is het geloof, lieve vrienden.

Arme God. Hij krijgt ook van alles de schuld.

Wat zou die Overberger nou zeggen als de Pniëlkerk volgende jaar 50 nieuwe leden heeft? Wat zegt hij van de groei van de Evangelische Gemeente De Regenboog in Veenendaal? Wat zegt hij eigenlijk over het besluit van Pniël’s kerkenraad om de organist te vragen de Psalmen wat sneller te spelen?

Wat zegt de Overberger over het neerstorten van een Turks vliegtuig bij Schiphol? Van mijn vader die veel te jong overleed? Van die bisschop Williamson die meent dat er geen Holocaust was? Van die Palestijnse zelfmoordaanslag? Van mijn vriend die zijn geloof vaarwel zegde omdat zijn vader, een predikant, niet van de vrouwtjes kon afblijven?

‘Als Hij het niet had gewild, had Hij het wel tegengehouden?’

Geen opmerkingen: