donderdag 29 mei 2014

Flut-journalistiek van het ANP, ik bedoel Nu.nl en Novum, over verkiezingen EgypteDe nieuwe Egyptische president is el-Sisi.  Nog onofficiële cijfers zeggen dat hij zo'n 95% van de stemmen kreeg, namelijk 23.9 miljoen. Zijn tegenstander Hamdeen Sabahi kreeg nog geen 800.000 stemmen. Het opkomstpercentage was 47%. Wat zegt het ANP - ik bedoel, Nu.nl daar vanmorgen over?

El-Sissi zei vorige week in interviews dat hij een opkomstpercentage van rond de tachtig procent wilde. Hij wilde daarmee 'de wereld tonen' dat hij brede steun onder de bevolking geniet.

Ja, die el-Sisi kon dat wel willen, maar in welk land haal je ooit zo'n percentage? In Egypte is een opkomst van 50% al heel hoog.

De tegenstanders van el-Sisi, met name de moslim broederschap van de vorig jaar door el-Sisi afgezette president Morsi, hadden opgeroepen tot een boycot.  Wat zegt het ANP - Nu.nl bedoel ik, nu?
Het lijkt er echter op dat zijn tegenstanders gelijk krijgen en dat de lage opkomst de diepe onvrede over El-Sissi weerspiegelt, niet alleen onder leden van de Moslimbroederschap, die afgelopen jaar is gemarginaliseerd, maar ook onder een breder deel van de bevolking.

Wat een onzin.  Als degenen die de vorige keer op Morsi stemden inderdaad allemaal weg zouden zijn bleven, dan zou de opkomst veel lager moeten zijn geweest.  Het totaal aantal uitgebrachte stemmen nu, vergeleken bij de verkiezingen die Morsi in 2012 aan de macht bracht, was maar 2 miljoen lager. En dat terwijl 12 miljoen mensen op Morsi hadden gestemd.

Dus: of degenen die op Morsi stemden hebben de oproep tot een boycot massaal genegeerd, of el-Sisi heeft miljoenen nieuwe stemmers op de been weten te krijgen. De conclusie van Nu.nl is toch niet logisch? Als de uitslag iets aantoont, dan is het wel dat de oproep tot een boycot beslist weinig impact heeft gehad.  

Bovendien, heel opvallend dat el-Sisi 23.9 miljoen stemmen krijgt - bijna 2x zoveel als waarmee Morsi aan de macht kwam in 2012.  Daarover rept het Nu.nl met geen woord, nee het zegt dat:
...de lage opkomst de diepe onvrede over El-Sissi weerspiegelt, niet alleen onder leden van de Moslimbroederschap, die afgelopen jaar is gemarginaliseerd, maar ook onder een breder deel van de bevolking.

Diepe onvrede over el-Sisi? Wat voor iemand kan nou tot zo'n conclusie komen. Hij kreeg 2x zoveel stemmen als de man die hij vorige jaar heeft afgezet.  De boodschap van de kiezers is zeer duidelijk.

Meer impact op de opkomst had het feit dat de afgelopen dagen heet waren - temperaturen van 35-43 graden.  En bovendien, de overwinning van el-Sisi stond zo vast als een huis - juist vanwege zijn populariteit.  Dus was de noodzaak om te stemmen niet groot.  En toch stemden 23.9 miljoen Egyptenaren op hem.  De man waarover volgens Nu.nl "diepe onvrede" bestaat.

1 opmerking:

hauwert zei

Interessant. Zelfs mijn woningbouwvereniging is het er over eens dat je alles van minstens twee kanten moet bekijken.