zaterdag 11 januari 2014

Het ANP vindt dit 'schimmig'? Wij in Egypte niet hoor....


Volgens het ANP zou legerleider Fattah al-Sisi van Egypte "schimmig over ambities" zijn. Hoe kan het ANP dit zo verkeerd inschatten?   Al-Sisi zei vandaag dat hij alleen op ''verzoek van het volk'' een gooi wil doen naar het presidentschap. Ook moet het leger daarmee instemmen, zei Sisi volgens de Egyptische staatskrant al-Ahram.

Dat is, in de context van Egypte, totaal helder.  Dit is een openlijke oproep van al-Sisi aan het volk om de straat op te gaan en om om al-Sisi te vragen president te worden.  Dat het leger daarmee zal instemmen lijdt geen enkele twijfel.  

Ik vermoed dat na het referendum over een nieuwe grondwet, op 14 en 15 januari, de Tamorod beweging, die al heeft gezegd dat het de kandidatuur van al-Sisi steunt, het volk oproept om de straat op te gaan. Ik denk nog in de maand januari, als ze net in een feeststemming zijn over het aannemen van de nieuwe grondwet.

We zien hier hoe het ANP de 'tekst' van al-Sisi niet interpreteert binnen de context van Egypte.  Dat een staatskrant deze quotes van al-Sisi deze morgen publiceerde, maakt alleen maar duidelijker hoe de vlag erbij staat.  De overheid, geleid door al-Sisi, laat vast weten dat hij gaat meedoen als het volk daarom vraagt.   

Geen opmerkingen: