woensdag 24 oktober 2012

Krachtmeting in Cairo na het weekend

Na het weekend wordt een nieuwe winkelsluitingswet van kracht in Egypte.  Winkels moeten om 10 uur in de avond sluiten.  Restautants en bars moeten om 12 uur dicht.  Sinds de opstand van voorjaar 2011 die zorgde voor het einde van het regime Moebarak, maar die ook een harde slag toebracht aan de macht van de politie, doen winkeliers waar ze zin in hebben en de straten van Cairo zijn open illegale markten geworden.

In een poging mensen op tijd in hun bed te krijgen zodat er op energie kan worden bespaard, heeft President Morsi nu een winkelsluitingswet afgekondigd.

Voor Egyptenaren, die het heerlijk vinden om tot laat in de avond uit te gaan, is dit een pijnlijk besluit.  Maar de meesten denken niet dat de overheid erin zal slagen de wet ook te implementeren.  Vooral omdat de politie alle respect kwijt is, en zich niet fors tegen de bevolking durft op te stellen, is de kans maar klein dat de overheid gaat slagen in een radicale aanpassing van het sociale leven.

Voor president Morsi, die veel grotere klussen moet klaren, zal het mislukken van deze beoogde winkelsluiting na 10 uur, een grote klap zijn.  We wachten dus nieuwsgierig af hoe dat volgende week gaat lopen.

Geen opmerkingen: