dinsdag 16 oktober 2012

Egypte: wie het weet mag het zeggen

Vorige week maakte de commissie die bezig is met het schrijven van een nieuwe Grondwet voor Egypte de eerste draft bekend. Vandaag heeft de Opperrechter van Egypte, Maher al-Bahayri, laten weten dat hij alles wat die draft zegt over de rol van het Hooggerechtshof, onacceptabel vindt.
Volgens Bahayri is de voorgenomen Grondwet een inbreuk op de onafhankelijkheid van het Hooggerechtshof.  Hij klaagde ook over de vaagheid van de artikelen.
Het Hooggerechtshof zal, via zijn raad, in permanente vergadering zijn tot alle artikelen die de onafhankelijkheid van het Hof ondermijnen, zijn aangepast, aldus Bahayri.

Vandaag zal het Hoogste Administratieve Hof waarschijnlijk aan een zaak beginnen tegen de commissie die de nieuwe Grondwet moet schrijven. Er zijn diverse rechtszaken aangespannen waarin de constitutionaliteit van die commissie en de manier waarop de commissie is samengesteld, worden aangevallen.

Het Hooggerechtshof zorgde er vorige jaar voor dat het parlement van Egypte werd ontbonden omdat de manier waarop de verkiezingen verliepen, niet constititioneel was.  Het was dit ontbonden parlement dat de commissie had aangesteld die de Grondwet moet schrijven.

De ontbinding van het parlement was uiteraard tegen het zere been van de Moslimbroederschap die met de Salafisten samen een royale meerderheid had behaald bij de verkiezingen. 

Egypte had vroeger een archimedisch punt in zijn legale en sociale chaos.  Dat was het regime van Hosni Mubarak.  Nu dat is weggevallen, en Egypte een president heeft die veel minder macht heeft, lijkt het wegvallen van dit archimedische punt te zorgen dat de hele organisatie van de samenleving op losse schroeven staat.  De relatie tussen politie, rechter en politiek is niet langer duidelijk en we weten nog niet hoe de machtsverhoudingen gaan worden.

Belangrijker is in feite dat we nog niet weten wat voor rol het leger in dit alles zal spelen.  Laten die het land fijn in de chaos voortmodderen om intussen de echte machthebber op de achtergrond te kunnen zijn?  Wie het weet mag het zeggen.  

2 opmerkingen:

Artikel 7.1 zei

Gisteren las ik een voorspelling van Ali Sina die erop neerkwam dat bestuur door orthodoxe moslims na een tijd dermate ongeliefd wordt dat de bevolking die vervangt door iets verteerbaarders. Hoe schat je die kans in?

Unknown zei

Ja daar ben ik het wel mee eens. Probleem is dat dit in Iran bevoorbeeld al 30 jaar duurt, en op zoiets zitten we hier niet te wachten.