woensdag 29 april 2009
Alle varkens worden op dit moment gedood in Egypte
Wat een ellende voor die lui. Tienduizenden gezinnen zonder levensonderheid. Voor mij als consument is het niet zo erg. Gelukkig mag het vlees van deze dieren toch de (Koptische) winkels in - dus misschien gaan de prijzen wel omlaag...
dinsdag 28 april 2009
We zijn de hele zomer in Nederland
Adrienne en een paar kinderen zijn van 9-15 juli in Engeland en Jos moet eind juli een weekje naar Dallas voor z'n werk. Op 18 juli hebben we een ontmoetingsmiddag voor familie en vrinden. Noteer maar vast :-)
We zullen in Soest in het huis van Louis en Minke Boer verblijven vanaf 12 juli. Dan weet u dat ook al vast. Een royaal danku aan de twee Boeren!
maandag 27 april 2009
Wie is God in de Emerging Church?
Wie is God in de Emerging Church?
Welaan, onderscheid moet er zijn, en het eenvoudige Godsgeloof is goed voor het gewone volk, maar je moet wel heel intelligent zijn om de waarheid te vatten? Ter Beek eindigt zijn story aldus:
Toch denk ik dat vele, meer orthodoxe, gelovigen Hendrikse helemaal niet volgen. Dat is geen probleem. Het wordt pas een probleem als intelligente orthodoxen willens en wetens een geloofsbolwerk hooghouden zonder bepaalde gedachten te willen ontdekken en volgen.Dat moet me wel voorzichtig maken in mijn commentaar natuurlijk; je bent dom als je Hendrikse niet helemaal volgt, of je wilt willens en wetens 'bepaalde gedachten niet ontdekken'. Uitkijken dus, Jos, want alles wat je zegt kan tegen je gebruikt worden… Ter Beek schrijft:
Heraclitus en Parmenides stoeiden in de 3e eeuw voor Christus reeds over de vraag of de rivier er is (P) of de rivier stroomt (H). Hendrikse neemt deze gedachte over door te stellen dat God er niet is, maar wel ervaren kan worden. “Als je liefde hebt ervaren, doet het er niet toe of er zoiets is als Liefde” en “Ook al is het bestaan van Liefde een illusie, het is geen illusie om iemand lief te hebben.”God is, net als liefde, in de ervaring, maar er is niet zoiets als God, of Liefde. Zo moeten we dat dus begrijpen geloof ik? Dat lijkt Ter Beek te bevestigen:
Voor mij is er geen historie achter de tekst, die meer waard is dan de ‘geloof-historie’ in de tekst. En dus geloof ik in God, bid ik tot Hem, jubel ik om de opstanding van Jezus en verwacht ik zijn komst en de nieuwe schepping. Juist door “in” het verhaal te leven krijg ik echte ervaringen en kom ik in actie.Maar als ik niet ‘in’ dat verhaal leef, heeft het verhaal ineens geen betekenis meer? Jezus stond niet op uit de dood, maar alleen in zoverre ik dat ervaar door in dat verhaal te leven? Voor God de mens schiep, was er geen God? Alleen als ik zijn komst verwacht zal hij komen?
Zo maak je God tot je onderdaan.
God is er alleen in zoverre ik besta en hem ervaar? Je kunt misschien enorme hoop en troost uit zo’n geloof putten, maar voor mij zit de hoop en de troost nou net in het feit dat God er is. Objectief. Of ik nu gehoorzaam en geloof – of niet.
We moeten ons niet laten vangen in de paradigmatische dwang van Heraclitus en Parmenides. Natuurlijk heeft een ieder zijn eigen Godservaringen, en dus zijn eigen beeld van God, maar dat wil niet zeggen dat er niet een absolute God is; Zijn bestaan is niet ter discussie, maar de vraag in hoeverre we hem 'objectief' kunnen omschrijven, want we zijn allemaal nogal subjectieve wezens. Maar gelukkig, God openbaarde zich zeer tastbaar in Jezus Christus.
Als je overigens alleen mensenwoorden in de bijbel ziet, (en dan ongetwijfeld ook in Jezus!) zoals Ter Beek doet, dan heb je alleen houvast aan ervaringen, en dan wordt God (god?) de som van alle menselijke ervaringen. Dan wordt 'gemeenschap zijn' een delen van ervaringen, niet een gezamenlijke gerichtheid op de Schepper die buiten ons staat, lijkt me.
En als je het toch over de rivier hebt: De rivier stroomt, en als ik eruit drink, ervaar ik dat mijn dorst wordt gelest. Maar ook als geen mens uit die rivier drinkt, ook als niemand meer weet heeft van het bestaan van die rivier, dan blijft hij stromen. Niet in mijn ervaring maar ‘in het echt’. Ik geloof, niet omdat ik ervaar dat God er is, of bestaat, maar God is er, Hij bestaat, en daarom geloof en ervaar ik.
zondag 26 april 2009
Stephanie verloofd met Jouke-Thiemo
zaterdag 25 april 2009
He! Mijn proefschrift krijgt een lintje...
He! Mijn proefschrift krijgt een lintje...
Vogelgriep in Egypte - veel doden
In Nederland zou er wilde paniek zijn vermoed ik... Waar de dokters van de FAO en WHO vooral bang voor zijn, is dat de ziekte in Egypte resistent begint te worden en dat het zich zo aan menselijke dragers heeft aangepast, dat het tot een pandemie kan leiden. Nu wordt de ziekte alleen van dier op mens overgedragen, maar als de ziekte van mens-op-mens kan overgaan zijn de rapen gaar.
Wij beloven plechtig dat we geen rauwe vogels opeten die we dood in de tuin vinden.
vrijdag 24 april 2009
Nieuwe pennenvrucht
Mijn Koning
in mijn hart getroond.
mijn bestaan heeft hij met vreugd’ gekroond.
Ik ben een druppeltje in zijn oceaan
als zijn scheepje op zijn zee gegaan,
een blad in zijn storm.
Het boek van zijn lof
wordt in mijn hart gedragen,
de jas van zijn vriendschap om mij heen geslagen,
de storm blaast me overal heen
mijn weg een maalstroom, mijn rust een steen,
en hij mijn vuur.
Mijn vlees is zijn werk
en zijn wil is mijn wijn,
hij is mijn lied, mijn kracht, mijn zijn,
alle mensen mijn minnaars in tijden goed en bang
want hij is alles wat ik verlang.
(c) Jos M Strengholt,
naar een gedicht van Marjorie Milne of Glastonbury, Rhymes from a Lindisfarne Monk.
Christelijke gemeenschap - mn preek van vorige week
Het ging over het thema van christelijke gemeenschap, n.a.v. Psalm 133, 1 Joh 1:1-2:2, en het verhaal van Thomas uit Johannes 20.
In het engels natuurlijk.
woensdag 22 april 2009
Paar dagen zonnen en rusten aan de Rode Zee
maandag 20 april 2009
Sham al-Nissim
Morgen gaan we twee dagen naar het Palmera Hotel aan de Rode Zee om even uit te waaien. De kinderen hebben al een week vakantie, en hebben ook deze hele week nog vrij. Dus moeten we ze even uitlaten aan het strand van het Suez Kanaal.
zondag 19 april 2009
Dooie rat en .... eh Jouke? In Cairo?
Hoera! Justine jarig
We love Justine XXX
vrijdag 17 april 2009
We stoppen niet...
In Een Jood Vandaag door Elie Wiesel zegt het enig overgebleven lid van een Joodse familie dit tegen God:
Meester van het universum, ik weet wat u wilt – ik begrijp wat u doet. U wilt dat wanhoop me overweldigt. U wilt dat ik niet langer in u geloof, dat ik stop met bidden tot u, dat ik stop uw naam aan te roepen om het te verheerlijken en te heiligen. Welaan, laat me u vertellen: Nee, nee, duizendmaal nee! U zult er niet in slagen! Ondanks mezelf, en ondanks u, zal ik doorgaan de Kaddish uit te schreeuwen, een lied van geloof, zowel voor u als tegen u. Dit lied kunt u niet doen ophouden, God van Israel.
We bidden tot God omdat hij teveel antwoorden moet geven om dat zomaar te laten verdwijnen, omdat we zowel tegen hem als bij hem moeten protesteren, en omdat het enige alternatief wanhoop is, of stilte.
Dankbaar
voor nacht en dag,
voor voedsel en mijn thuis;
Wees onze gast nu, smeek ik u,
en blijf bij ons in huis
Dank voor d’ aarde
van zee en land,
voor ‘t plekje waar ik sta,
voor wie ik raak met hart en hand,
elk mens met wie ik ga.
Met vijanden rondom,
in nood roep ik: kom nu!
ik ben maar klein
maar heerlijk groot bent u:
U antwoordt in mijn pijn.
Mijn hart is vurig
door uw warme liefd’.
Ik bezing uw pracht
want uw licht doorklieft
de donkerte van mijn nacht.
Heer, wees gast en gids
voor wie hier eerder waren,
en ook voor wie nog komen gaan
maar bovenal, wil ons bewaren
die in uw dienst nu staan.
(c) Jos M Strengholt, 16 april 2009, Cairo
dinsdag 14 april 2009
Hoop voor mensen als ik...
Een onderzoek van de University College Londen wees uit dat het proteïne uit de hersenen van vijf alzheimerpatiënten was verdwenen, nadat zij het medicijn drie maanden hadden gebruikt.
donderdag 9 april 2009
Op Goede Vrijdag worden mijn ismen gekruisigd
door Reinier Sonneveld, in het Nederlands Dagblad
Goede Vrijdag betekent het einde van alle valse hoop. Het is een radicaal kruis door alle goden. Wie Jezus niet met lege handen ontmoet, ontmoet hem niet, overpeinst Reinier Sonneveld.
Als ik met de kapitalisten geloof in de markt - de plannen om Jezus te doden ontstonden toen hij de markt op het tempelplein verstoorde, en Jezus zelf werd verhandeld.
Als ik met de liberalen vrijheid propageer 'totdat het een ander schaadt' - was dat niet de aanklacht, dat hij een onruststoker was?
Als ik verwacht dat beschaving ons wel verder zal brengen - het kruis antwoordt mij dat de Joden een van de beschaafdste volkeren waren en de Romeinen waren beroemd om hun rechtspraak, maar al hun beschaving kon Jezus niet beschermen.
Als er moet worden gestreefd naar het grootste geluk voor de grootste groep mensen - was dat niet precies het argument van Kajafas, dat het beter is dat één persoon sterft in plaats van een heel volk?
Als ik geloof in wetenschap en techniek - het kruis was een bewerkt stuk hout, met nieuwe technieken vervoerd, gezaagd en omhoog gehesen.
Als ik met de Nederlanders trots ben op compromissen en polderen - Jezus werd heen en weer gestuurd tussen de drie machtigste instituten en er werd eindeloos gepolderd. Tot Pilatus een compromis dacht te hebben bereikt door Barabbas te laten doden, maar ook dat was niet genoeg, en zijn volgende compromis sloeg wel aan.
Als ik met de bureaucraten geloof in de juiste procedures, protocollen en processen - was het niet een procedure waardoor Barabbas plotseling vrijgelaten werd en Pilatus toch zijn handen in onschuld durfde te wassen?
Reinier Sonneveld is schrijver van films, strips en boeken. Zijn jongste publicatie is 'Nacht', een (luister)boek voor in bed.
echte ikoon te koop... t.e.a.b.
woensdag 8 april 2009
Pas een beetje op je koppen, Yord
vrijdag 3 april 2009
Maagd Maria
Feest met de school van onze kinderen in Cairo
woensdag 1 april 2009
Stephanie verhuisd uit Zeist naar Utrecht
Even een paar plaatjes van de nieuwe kamer van onze oudste dochter, Stephanie. Foto's (c) Jouke-Thiemo Waleson. De kamer is niet groot maar heeft een extra verdieping voor slapen en boeken. Leuk. We zien er naar uit de kamer zelf te bekijken, meer nog, om Stephanie weer in de armen te sluiten. Elkaar niet zien is als mest. Het stinkt, maar hopelijk groeien we ervan... :-(