De archeoloog Abdul Qader Hussein, hoofd van het Rihab Centrum voor archeologische studies in Jordanie, heeft bekend gemaakt dat in Rihab (dichtbij Mafraq) de oudste kerk ter wereld is gevonden. Hij dateert de kerk tussen 33 en 70 na Christus. De Jordaanse krant Jordan Times schrijft hierover.
Die archeoloog lijkt wel erg sterk de belangen van het toerisme naar Jordanie op het oog te hebben. ‘We hebben bewijs om te geloven dat deze kerk de eerste christenen, de 70 discipelen van Jezus Christus, heeft geherbergd’, aldus Hussein. Bewijs???
Hussan vertelt vreemde verhalen, laat dat duidelijk zijn eerst. Hij meldt dat die 70 discipelen naar Rihab vluchtten vanuit Jeruzualem vanwege vervolgingen, en dat ze zich toen in een grot vestigden. Daar zouden ze in het geheim hun riten hebben uitgevoerd. ‘We geloven dat ze de grot niet verlieten tot de christelijke godsdienst door Romeinse leiders werd omarmd’, aldus Hussein.
Welaan, meneer Hussein lijkt van die oude christelijke geschiedenis weinig te weten. Maar wat is wel duidelijk? Dat is dat de vindplaats (de grot) onder de St George Kerk ligt, waarvan Hussein beweert dat die uit 230 na Chr. stamt. In de grot is een rond gedeelte, (het koor) met verscheidene stenen stoelen voor de geestelijken. Een muur met een opening erin scheidt dat deel van het leefkwartier in de grot. Een diepe tunnel leidde naar een waterbron.
Ik ben sceptisch. Hoe weet Hussein dat het gaat om een kerk van tussen 33 en 70 na Chr.? Wel lijkt het me waarschijnlijk dat, als het in die grot om een kerk gaat, dat die inderdaad dateert van voor 230 na Chr. Wie zou immers een provisorisch kerkje aanleggen als er een grote kerk net om de hoek stond? Maar eh... dateert de St George Kerk wel uit het jaar 230 na Chr.? Ook dat is discutabel. Er zijn archeologen en (kerk)historici die de kerk niet vroeger dan de 6de eeuw dateren. Als dat zo is, zou de grotkerk best oud kunnen zijn, maar niet spectaculair oud.
Mijn suspicions worden onderstreept door de amerikaanse archeoloog Thomas Parker, die bij opgravingen in Rihab betrokken is. On Discovery News wordt hij nogal kritisch geciteerd:
An extraordinary claim like this requires extraordinary evidence. We need to see the artifacts and dating evidence to suggest such an occupation in the 1st century A.D.
Het is dus afwachten tot er meer serieus onderzoek geschiedt in de grot in Rihab.
3 opmerkingen:
mooi verhaal. Die eerste tijd van het christendom blijft een enorme aantrekingskracht hebben. Waarom precies weet ik niet, misschien toch het vermoeden dat dat het meest pure christendom was?
Ja misschien is het de romantische (?) drang naar het primitieve, of zuiverheid, of waarheid-bij-de-bron?
Maar om de bijbel te begrijpen, lijkt met het me ook vanuit het oogpunt fan de exegese heel verstandig om te zien hoe de kerk pal na de nieuwtestamentische tijd omging met die bijbel. En ik moet zeggen dat dit bericht over een zeer oude kerk me daarom verbaasde, omdat er sprake zou zijn van een koor en zetels voor de geestelijkheid. Als het zo is dat die kerk inderdaad dateert uit de eerste eeuw, zou dat zeer opzienbarend zijn. Maar het lijkt me erg onwaarschijnlijk.
Je artikel doorgelinkt naar een andere kenner op dit gebied. Wat ben ik toch (weer) aardig hè?!
Een reactie posten