De EU heeft vandaag een tienpuntenplan aangenomen om migratie uit Libië naar Zuid Europa te doen stoppen. Kort samengevat, meer personeel, schepen, geld en training voor de Libische kustwacht, en intussen gaat de EU samen met de VN proberen de omstandigheden te verbeteren in de Libische detentiekampen waar de veelal Afrikaanse migranten worden opgesloten. Voorts wordt energie gestoken in snellere terugkeer naar het land van herkomst en betere controles van de landgrenzen. In eerste instantie wordt 200 miljoen euro vrijgemaakt. (bron: Nu.nl)
Ik snap best dat het allemaal niet ideaal is. Maar niet dat organisaties als Amnesty International meteen moeten aangeven hoe mensonterend dit plan is. Hun grootste zorg is de corruptie en de situatie de kampen in Libië. Maar wat moet je nou! Omdat de Nigerianen en Guyanen over land naar Libië trekken, en ze daar in beroerde omstandigheden terecht komen, hoeft Europa toch niet te dwingen ze dus maar in Europa toe te laten? Als het nou ging om mensen die in hun landen van herkomst ernstig gevaar lopen, dan zou je wat deernis kunnen hebben. Maar deze mannen kunnen gerust naar Nigeria, Eritrea of Guyana terug. Dat is misschien niet heel prettig, maar ook niet gevaarlijk. En voor wie het wel gevaarlijk is, welaan, laat dat dan uitgezocht worden voor ze de grote oversteken maken met hun suicide-bootjes. Dat is pas echt gevaarlijk.
Waarom heeft de Nederlandse pers het over een Tienpuntenplan? De Malta Declaration telt er maar 9, als ik me niet vergis. Kunnen ze bij het ANP niet tellen? Of misschien zie ik iets over het hoofd.
Mooi dat de EU gezamenlijk actie onderneemt. Dat Italië, vanwege zijn historische banden met Libië en zijn positie als de laars van Europa waar vluchtelingen makkelijk kunnen landen, het voortaan moet nemen, is logisch. Dat dit alleen werkt als gezamenlijk EU project lijkt me ook logisch: de taak is te groot voor Italië alleen, en als Italië lijdt, lijden alle lidstaten mee. Of we moeten allemaal Trumphoge muren om ons grenzen gaan bouwen. Lijkt me een slecht idee.
De gezamenlijke EU-actie ten aanzien van vluchtelingen die via Turkije kwamen, heeft goed gewerkt; ik denk dat sterke grenscontrole langs de kusten van Noord Afrika ook goed kan werken. Net zolang tot het doordringt in de dorpjes en steden van Afrika dat de routes naar Europa dicht zitten. "Echte" vluchtelingen, welkom. Maar degenen die via Noord Afrika een gokje wagen, horen niet bij die groep.
En deze stap had best wat eerder mogen plaatsvinden. Dit had een jaar eerder gekund. Ik vermoed dat de EU-politici nu extra de urgentie doorhebben, nu een paar landen, waaronder Nederland, voor belangrijke verkiezingen staan waarbij de rol van de EU en het vluchtelingenvraagstuk hoog op de agenda staan. De EU heeft in elk geval laten zien dat het samen tot besluiten kan komen. Als de uitvoering op korte termijn zichtbaar wordt, zullen in veel Europese landen de politici opgelucht ademhalen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten