zondag 30 augustus 2009

Voetbal belangrijker dan Ramadan in Egypte

Het nationale team van Egypte vindt winnen tegen Rwanda belangrijker dan vasten in Ramandan. Zie HIER

Voetbal belangrijker dan de Ramadan, menen Egyptische moslims

Op 5 septembers speelt het Egyptische voetbalteam een belangrijke voetbalwedstrijd tegen Rwanda, in het kader van het Afrikaans kampioenschap. De meeste spelers van het Egyptische team zullen op de die dag de regels van de Ramadan aan de laars lappen. Vasten is op die dag ongewenst, want het kan de prestaties slecht beinvloeden.

Gelukkig voor de spelers hebben obscure imams fatwas uitgevaardigd die zeggen dat de gelovige voetballers het vasten mogen verbreken omwille van het voetbal. De nationale eer staat immers op het spel? Hoewel de 'normale' Islam voorschrijft dat tijdens de maand Ramadan moet worden gevast zolang het licht is, heeft de voorzitter van de Egyptische voetbalbond gemeld dat de spelers denken dat dit een slecht idee is.

Respectabele islamitische geleerden wereldwijd verwerpen de fatwa van het 'Fatwa Instituut van Egypte' die de nationale eer boven de religieuze plichten stelt. Overigens zal de vrome middelvelder Mohammed Aboutrika (zie foto), naar verluidt, toch gewoon vasten, ook op de dag dat zijn team aantreedr tegen de Wespen van Rwanda in Kigali.

zaterdag 29 augustus 2009

Het raadsel van Egypte ontsluierd

Ach, niemand mindr dan Paul Abspoel had het bij het recht eind. Ja, het ding is een douche, maar heel klein en speciaal voor naast het toilet. Om na gedane zaken de regio goed schoon te spuiten. Een heerlijk zegen, vele malen beter dan Popla.

Ik kan een ieglijk meedelen, dat als je eenmaal geproefd hebt van dit voortreffelijke instrument, je nooit meer anders wil. Een echte aanrader. Als je water niet al te koud is natuurlijk. Je leidingwater bedoel ik.

Orthodoxie


Een quote uit Thomas C. Oden, How Africa shaped the Christian Mind (IVP: Downers Grove, 2007), p. 127:

Orthodoxy in the Classic Christian sense is right remembering in accord with the apostles' teaching. Orthodoxy understands itself as enlivened by that ongoing work of the Spirit that helps believers remember the New Testament witness reliably in the light of ecumenical consensual exegesis. God's own Spirit is working within our limitations, our consciousness and within our memory to correct and sustain the right recollection of the truth and unity of apostolic teaching.
p. 128:
One who pits tradition against Scripture or faith against charity has already lost touch with the orthodox sense of balance that the Holy Spirit is encouraging by helping the believer remember Scripture rightly and read its message faithfully within ever new historical contexts.

Koptisch nieuwjaar: 29 augustus

Vandaag is Koptisch nieuwjaar. De Koptische jaartelling begint op 29 augustus in het jaar 284. Op die dag begon de Romeinse keizer Diocletianus zijn zware vervolging van de kerk in Afrika.

Dames met dorst, Egyptische mannen staan klaar!

Beste dames - indien u erg gefrustreerd bent en niet aan de man kunt komen - kom naar Egypt. Het NRC doet vandaag gewag van de mogelijkheden die u hebt om ondanks uzelf, aan een lekkere jonge vent te komen. We hebben hier zoveel treurige gevallen van gezien. Medewerkers van de ambassade hebben me verteld dat ze het wel kunnen uitschreeuwen... 'Wees niet zo stom!' Maar ze mogen niks zeggen... Een diplomatieke rel heb je zo, want wat is er mis met de glorieuze liefhebbende jeugd van Egypte? Hier kunt de twee artikelen even ophalen:
Artikel 1
Artikel 2

Paar kiekjes van ons huis in Cairo







vrijdag 28 augustus 2009

donderdag 27 augustus 2009

Slecht beeld bij voetbalwedstrijd - veel beter dan niks

Beetje slecht beeld heb ik in Cairo van PSV tegen een Israelische club. Ik krijg het niet op TV, maar mijn broer in Soest (Alex) heeft de webcam voor zijn TV staan, zodat ik via Skype kan kijken... wat een techniek he?

"Ook in andere religies dan het christendom zit indirect iets van het Evangelie."

"Ook in andere religies dan het christendom zit indirect iets van het Evangelie."

De EO vroeg me vandaag om een reactie op deze stelling van Robert Doornenbal, en graag in 170 woorden.

In gesprekken met moslims merk je veel aanknopingspunten voor een goed gesprek. Moslims geloven in een Schepper, in het Laatste Oordeel, ze hebben ‘iets’ met Jezus, en ze zijn van mening dat de Schepper hun wetten gaf die ze moeten nalezen. Maar kan je daarom zeggen dat er ‘indirect iets’ van het Evangelie in hun religie zit?

Je kunt de boodschap van het Evangelie niet in al zijn losse componenten hakken zonder dat al die puzzelstukjes daarmee hun Evangelie-aspect kwijtraken. Jezus en de Apostelen hielden ons de volle Evangelieboodschap voor. Als je daar aspecten uit weglaat, of anders uit gaat leggen, wordt het volgens het nieuwe testament een vals Evangelie. (Gal. 1:6-8)

Het Evangelie is bovendien zo totaal verankerd in de persoon van de Here Jezus Christus zelf, dat ik het echt onterecht vind om bij andere religies te spreken over de aanwezigheid van ‘iets’ van het Evangelie. Zonder hem is er geen evangelie, maar enkel onheil.

dinsdag 25 augustus 2009

Vader-Dochter-tijd in Cairo: schaken

Aangezien Justine en Jos samen in Egypte zijn [Adrienne is nog een paar dagen in Nederland, en Stephanie en Rosemarie blijven daar achter] hebben vader en dochter besloten er het beste van te maken. Nadat Jos een visje had gebakken hebben ze hun dagelijkse potje schaak gespeeld.

Wie zal voor mij gaan?

God vraagt, ‘Wie zal voor mij gaan?
Wie zal mijn heil uitbreiden?
En wie zal, ook als weinigen luisteren,
profeteren en mijn woord verspreiden?
Wie zal, als allen op hem zijn verbolgen,
toch al wat hij heeft hen geven?
en wie zal, ook als weinigen hem volgen
toch wandelen op de weg ten leven?’

John L. Bell and Graham Maule,
in ‘The Wild Goose of
Iona’
Vertaling: Jos Strengholt

maandag 24 augustus 2009

Afscheid van Henny

Henny Zijlstra heeft een paar jaar leiding gegeven aan ons bedrijf waar we aan graphic design en web design doen. Vandaag vierden we met zijn personeel afscheid in onze achtertuin. Ik neem tijdelijk het management van Rd9 Media waar - als u nog behoefte heeft aan webdesign, laat het me weten! Hier wat foto's van Henny en Claudette met dochtertje Naomi - en een hoop medewerkers. Leuke groep!




zondag 23 augustus 2009

Ach arme lieve Roosje....


Hoe sterk is de eenzame fietser... Gisteren moest Rosemarie voor het eerst in Nederland echt voor zichzelf gsan zorgen. Treurig om afscheid te moeten nemen gisteren. Op deze foto bij de Universiteit van Utrecht is Roos te zien (of niet?) in het midden - op de fiest.

Terug in Cairo

Vannacht werden Justine en ik het land weer binnengelaten. Wat een puinhoop op het vliegveld... Nog steeds gaan die rare controles op Mexicaanse Griep op het vliegveld door. Met 300 mensen dringen bij 1 ingang, waar we een kaartje moesten invullen, of we hoesten, koorts hebben, en meer. Iedereen moet het invullen, maar de 5 dames en heren van het ministerie van volksgezondheid (met mondkapje natuurlijk) controleren niet of we onze juiste naam en adres wel invullen.

Geruchten willen overigens dat de premier van Egypte, Dr. Ahmed Nazif, zelf die Mexicaanse Griep heeft. Hij heeft het in de media ontkent overigens.

Dan de rij voor de douane. Vrienden in Nederland, het is Ramadan. U weet het misschien. Wij ook. Als er 300 mensen arriveren zitten er niet meer dan 2 beambten heeeeel traag stempels te zetten.

Daarna snel naar huis. Snel airconditioners aan..

zaterdag 22 augustus 2009

Jos en Justine vandaag terug naar Cairo

Vanavond om 20.45 uur vliegen Jos (50) en Justine (15) met de KLM terug naar Kairo. Adrienne volgt op 30 augustus. Over een week begint Justine weer met school, dus die wil nog wat acclimatiseren in Kairo. Jos moet morgen weer werken.
Iedereen die we deze zomer hebben gezien, het was gezellig. Iedereen die we hebben gemist, jammer. Maar je kunt ook bij ons langs komen :-)
Louis en Minke Boer, enorm bedankt dat we deze 7 weken van jullie huis mochten genieten. Over de schade moeten we nog even praten...

woensdag 19 augustus 2009

Stephanie's Softball carriere: NUMMER 3





Na als kind in Egypte jarenlang softbal te hebben gespeeld, is Stephanie daar deze zomer in Nederland weer mee begonnen. Ze speelt in een team van de Domstad Dodgers. Ze is de bekende NUMMER 3. Gisteren een uitwedstrijd in Amersfoort tegen Quick. Ze bracht het nodige publiek mee, en zorgde dat dit regelmatig in extase raakte van haar daden. Een fotoreportage. Oja, ze wonnen met 20-3.

zondag 16 augustus 2009

Jezus en de wet

De afgelopen twee weken heb ik 2 keer gepreekt over Matteüs 5, met nadruk op de vraag over hoe Jezus met de wetten van Mozes omging. Een lastig thema, en ik pretendeer niet dat ik alles goed doorheb. We hebben het per slot van rekening over iemand die 2 millennia geleden leefde, die sprak in de context van zijn eigen cultuur, en die werd 'genoteerd' door Matteüs, ook al iemand uit die tijd en cultuur.
Kijk maar hier voor Mat 5:1-12 en hier voor Mat 5:13-26, voor wat het waard is.

Vandaag preken over de Bergrede: Jezus en de Wet

Vandaag preek ik over Mat 5:13-48 - Jezus en de Wet. Vooral de tekst dat hij niet is gekomen om de wet af te schaffen maar te vervullen. Dus toch maar sabbat vieren? Ons aan de voedselwetten van het Oude Testament houden? Zie HIER

vrijdag 14 augustus 2009

Goed bezoek aan Ds Robbert Jan Perk

Gisteren heb ik Ds RJ Perk in Nijverdal bezocht - hij nam me mee de Holterberg op voor een wandeling. Wat een mooi gebied daar. We hebben gepraat over de PKN, de Anglikaanse Kerk, het Evangelisch Werkverband, RJP's werk, mijn werk, Israel :-), en de kevertjes en de korhoenen op de heide. Een heel genoeglijke tijd van twee uur die we begonnen en afsloten met gebed.

Uitgetwittert en preek schrijven

Ik heb mezelf verlost van Twitter. Allemaal leuk hoor, maar weer een manier om 15 minuten per dag tijd kwijt te raken kan ik niet gebruiken. En daarnaast had ik er de afgelopen weken zoveel technische problemen mee. Geef mijn portie maar aan Fikkie.

Dus ga ik me bemoeien met vandaag een preek schrijven over Mat 5:13-26. Jezus en de wet. Zondag preek ik in de Christengemeente in Soest.

zondag 9 augustus 2009

Interview met Jos in het Nederlands Dagblad

Deze week interviewde het Nederlands Dagblad me; het heet 'Priester met een scherpe tong' ;-)

Op het internet is er een stuk van te zien - voor het geheel moet u echt de hele krant van gisteren (zaterdag) hebben. HIER vind je het verhaal.

Preekte Jezus in het Grieks?

Vanmorgen preekte ik in de Christengemeente in Soest over de zaligsprekingen (Mat 5:1-12)
Sprak Jezus Grieks? Welke rol speelde de wet voor Jezus? Ik citeer John Stott, Tom Wright en de Paus. HIER kunt u de hele preek lezen.

vrijdag 7 augustus 2009

Seculier denken kan ook gevaarlijk zijn

Interessant artikel in het Nederlands Dagblad:

Het seculiere denken heeft de trekken van religie aangenomen, schrijft de Britse onderzoeker dr. Philip J. Sampson bezorgd. Het is volgens hem een misverstand dat de seculiere staat een garantie betekent voor een neutraal of open debat in de samenleving. Integendeel, hij claimt zijn eigen waarden, waarheden en gerechtigheid - hoewel hij zegt neutraal te zijn. Dat dwingt christenen langs seculier-rationele wegen te opereren of anders te zwijgen. Geen goede zaak, vindt Sampson. >>Lees hier meer

woensdag 5 augustus 2009

Tropenkeuring

Vandaag zijn we naar het AMC in Amsterdam geweest voor onze tropenkeuring. De tweede keer sinds 1988 geloof ik, dus wie weet wat voor ongedierte in onze darmen huist. Volgens mij is dit allemaal zonde van de tijd want we voelen ons al jaren heel prettig. Ik bedoel, ik merk niks van flora en fauna in de darmen en zo. Maar goed, we zullen de uitkomst afwachten. Voor Rosemarie was het een vreemde ervaring. Nadat ze twee flesjes bloed aan het AMC doneerde, gebeurden er 20 seconden lang dingen om haar heen waar ze geen weet meer van heeft... heel apart...

zondag 2 augustus 2009

Zes christenen levend verbrand in Pakistan

In Pakistan zijn zes christenen (vier vrouwen, een kind en een man) zaterdag levend verbrand tijdens botsingen met moslims in de stad Gojra in de provincie Punjab. Mijn commentaar daarop: zie www.overdeislam.blogspot.com

zaterdag 1 augustus 2009

Moslims verbranden zes christenen in Pakistan

In Pakistan zijn zes christenen (vier vrouwen, een kind en een man) zaterdag levend verbrand tijdens botsingen met moslims in de stad Gojra in de provincie Punjab. Dat meldden de autoriteiten zaterdag. In het Nederlands Dagblad lees ik:

De spanningen waren hier hoog opgelopen na geruchten dat christenen een koran hadden ontheiligd. Al enkele dagen geleden waren in een dorp in de buurt 75 huizen van christenen in vlammen opgegaan.

Zaterdag braken in Gojra rellen uit. Volgens minister Shahbaz Bhatti [photo] van Minderhedenzaken viel een menigte 'misleid door religieuze extremisten' de christelijke buurt aan en stak veertig huizen in brand. Ook twee kerken gingen in vlammen op. Meer dan honderd gebouwen werden geplunderd.
Een Koran ontheiligd is genoeg reden om zulke schanddaden te begaan? Een boek belangrijker dan mensen? De opmerking van de minister dat het zou gaan om misleiding door extremisten lijkt me irrelevant, en bovendien misleidend als zodanig. De echte vraag die we ons moeten stellen is hoe komt het dat deze moslims zich zo makkelijk laten opjuinen tot dit soort misselijkmakend gedrag?

Paus Benedictus XVI sprak in zijn Regensburg toespraak van 12 september 2006 over de kwestie dat de Westerse wereld en de Moslimwereld pas echt met elkaar in gesprek kunnen komen, als in beide 'werelden'op een gezonde manier de balans wordt gevonden tussen geloof en rationaliteit; ik denk dat hij daarin gelijk heeft.

In de moslimwereld komen we veel te veel geweld tegen, gevolg van een gebrek aan rationaliteit. Een zeer recent voorbeeld zijn de aanvallen op christenen in Egypte. Daarvan zijn voorbeelden te over. Het om zeep helpen van mensen om een gerucht over het ontheiligen van de Koran is vreselijk en verwerpelijk. Daar zien we de zwartste kant van religie, en de kracht van religie.

In de Westerse wereld ontbreekt het velen juist weer aan een instrument om religie te begrijpen. Dat is tragisch, omdat religie niet weg te denken is, ook niet uit de Westerse samenleving. Integendeel, ook in Nederland is religie springlevend. 58% van de bevolking rekent zich tot een kerkgenootschap, en 5% is moslim. Maar ondanks dat slaat onze samenleving juist door naar nadruk op rationaliteit in het openbare leven.

Nadruk op rationaliteit is volgens mij ook gevaarlijk, waar Paus Benedictus ook op wees in Regensburg en elders. Atheistische 'rationele' filosofie heeft zijn miljoenen doden opgeleverd in de afgelopen 100 jaar. En met veel ratio hebben we een Westerse samenleving opgebouwd waar abortus en euthanasie 'normaal' zijn geworden en met onze ratio hebben we kernwapens ontwikkeld. Ratio zonder Godsgeloof kan even gevaarlijk zijn als Godsgeloof zonder rede. Hierover heb ik trouwens meer op mijn blog redelijk-christelijk.

Me dunkt dat we ons als Westerse wereld serieus moeten afvragen of we religie dus niet een veel grotere rol in onze samenleving moeten geven. De publieke ruimte overlaten aan ongeloof is vanuit christelijk oogpunt verkeerd - christenen willen een getige van Christus zijn in alle aspecten van het leven. Maar zelfs de niet-gelovige Duitse filosoof Juergen Habermas argumenteert dat de samenleving religie nodig heeft, omdat de democratische samenleving de motivatie nodig heeft die religie kan geven. Zie redelijk-christelijk.

Maar Pakistan heeft duidelijk meer rationaliteit nodig, en evenzo de hele islamitische wereld. Mensen doden om hun overtuiging is schandalig. En ik weet, de Islam zegt in zijn eigen bronnen dat het doden van mensen soms religieus gerechtvaardigd is. Daar zit precies het probleem. De Islam geeft veel handvatten aan mensen die geweld willen gebruiken.

De islamitische profeet Mohammmed heeft zelf zoveel geweld tegen andersdenkenden gebruikt, dat het bijna ondoenlijk is voor moslims om de rationaliteit te doen gelden die zegt dat een opinie van wat voor soort ook, nooit een reden kan zijn om iemand van het leven te beroven. Dat blijkt wel uit het feit dat onderSectie 295b van Pakistan's strafrecht, het bespotten van Mohammed of de Islam, of het ontwijden van de Koran, met levenslang of de doodstraf bestraft kan worden. Dus beste politici in Pakistan, geef het goede voorbeeld en schraf zulke schandalige wetgeving. Als iemand de profeet Mohammed, of de Islam, of de Koran wil bespotten, dan moet hij dat vooral ongestraft kunnen doen.
Uit een eerste voorlopige onderzoek is gebleken dat er geen koran is ontwijd. Het was slechts een gerucht, aldus de regionale minister van Justitie, Rana Sanaullah. Hij riep beide geloofsgemeenschappen op tot kalmte. Hij beloofde verder de relschoppers aan te pakken en ook de politie omdat die het geweld niet heeft gestopt.
Is het relevant dan, dat er geen Koran is ontwijd? Nee natuurlijk. Al zouden er duizenden zijn ontwijd, dan nog is verwerpelijk dat mensen daarvoor worden gedood. Gelukkkig maar dat Pakistan de zaak serieus neemt, en ook de traag optredende politie verwijten maakt. Christenen vormen een minderheid van 2% in Pakistan, en zijn veel te vaak de kop van jut. Maar ook als wel sprake zou zijn geweest van het door de WC trekken van de Koran, zouden de daders beschermd moeten worden, want dit soort zaken horen niet in het strafrecht thuis. Het is een schande.

Rustige dag, maar morgen 3x preken

Vandaag zit ik een dagje in mijn hotelkamer in Dallas, om een beetje bij te komen van drukke week. Hier twee plaatjes van mijn kamer. Morgen moet ik 3x preken in Episkopaalse kerken. Mijn preek heb ik maar vast op www.strengholt.info gezet. Maandagmorgen heb ik nog een ontbijtmeeting met een paar lui, en dan vlieg ik lekker weer naar de pappot. Nog twee weken vakantie in Nederland voor ik naar Cairo terugvlieg.