donderdag 23 juli 2009

Egypte arresteert weer bloggers

Egypte heeft gisteren, 22 juli, drie bloggers gearresteerd. De eerste van hen is Ahmad Abu Khalil, (foto) die bij het aanbreken van de dag uit zijn huis is meegenomen. Veiligheidspolitie brak in zijn huis in en heeft Ahmad meegenomen en zijn boeken geconfisceerd. Van officiele beschuldigingen was geen sprake, en de familie weet niet waar Ahmad naar toe is gebracht. Hij is waarschijnliojk in het hoofdkwartier van de Staatsveiligheid (Amn al-Dawla) in Nasr City, een wijk van Cairo. Ahmad's blog heet Al- Bayareq (lantaarns). Hij noemt zichzelf een 'islamist'.

Twee andere bloggers, Abdel Rahman Ayyash en Magdy Sa'd, zijn gistervaond op het vliegveld van Cairo gearresteerd nadat ze terugkwamen uit Turkije. Ayyash heeft een blog die Abdel Rahman's Blog heet; Magdy schrijft op Yalla Mesh Mohem, wat 'Okee, het geeft niks' betekent.

Via Twitter hebben Egyptische bloggers de arrestaties bekened gemaakt; formeel is er niks van bekend; er zijn ook geen officiele aanklachten. Meer over deze zaak en andere arrestaties van bloggers (een van hen zit al sinds december 2007 vast) is hier te vinden.

Geen opmerkingen: