zaterdag 3 april 2010

En wederom bedriegt het ANP ons weer eens met zijn RK nieuws

Het ANP bericht over de gewraakte preek van Kapucijnenpater Raniero Cantalamessa. Lees maar hoe bijvoorbeeld het Nederland Dagblad het ANP bericht overneemt.

Volgens het ANP werd door de Joodse brief die Cantalamessa citeerde, de kritiek op de paus en de kerk vergeleken met ,,de meest schandelijke aspecten van het antisemitisme''.

De MEEST schandelijke aspekten? Welnee. Beter vertalen, waarde ongelovigen bij het ANP. DIT is wat er werd gezegd:
Het gebruik van stereotypen, het overbrengen van persoonlijke verantwoordelijkheid en [persoonlijke] schuld op een collectieve schuld, herinnert me aan de meer schandalige aspekten van antisemitisme.[aspetti più vergognosi dell'antisemitismo]
Lesje Nederlandse taal? De MEEST schandelijke aspecten, dat zijn ongetwijfeld de concentratiekampen. De MEER schandelijke aspecten? Nou bijvoorbeeld... eh... maar @$% dat zegt die Cantalamessa er expliciet bij:
Het gebruik van stereotypen, het overbrengen van persoonlijke verantwoordelijkheid en [persoonlijke] schuld op een collectieve schuld.
Daar gaat het dus om. Dat de fouten van een aantal viezerikken aan de hele kerk worden aangerekend. Het gaat niet om persoonlijke schuld, maar het collectief wordt aangeklaagd.

Ik snap niet dat de journalisten bij het ANP wegkomen met dit soort zeer bewust verkeerd vertaalde en onzorgvuldig beschreven citaten. Het belangrijkste aspect ontbreekt in hun artikel. Maar het is veel leuker om de zaak aan te dikken en dan desnoods te liegen toch? Lekker olie op het vuur gooien...

Per ongeluk? Teveel haast? Over het hoofd gezien? Slappe smoes. Hier trouwens de hele preek, van die man zelf. op zijn eigen website.

Geen opmerkingen: