vrijdag 23 april 2010

de CU kan maar beter vast met D66 gaan praten

Op grond van de tussenstand voor de verkiezingen in juni kan Rouvoet maar beter vast even met Pechtold vorkje gaan prikken. Gewoon even praten als ideologische vijanden onder elkaar...

Synovate liet ons vandaag weten hoe het pluche van ons parlement zou worden verdeeld als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden. Hier de uitslag. Als er een getal tussen haakjes staat, duidt dit op veranderingen vergeleken met vorige week.

CDA 30
PvdA 30
SP 10 (-1)
VVD 27 (+4)
PVV 18 (-3)
GL 9 (-1)
CU 8 (-1)
D66 14 (+2)
SGP 2
PvdD 2
TON 0 (-1)

Een paar opmerkingen:

1) De race lijkt weer ouderwets te zijn: het gaat over de vraag of CDA, PvdA of VVD de premier gaan leveren.

2) De PVV is ver over zijn top en lijkt nu eerder omlaag dan omhoog te stevenen

3) partijen die we als rechts bestempelen (VVD, PVV, SGP D66) hebben samen 61 zetels

4) links (PvdA, SP, GL, PvdD) heeft samen 51 zetels.

5) Moet de CU bij links tellen? Dan heeft links dus 59 zetels. Maar de CU lijkt zich ook klaar te maken om over rechts te gaan. Heeft ook de ellende met de PvdA meegemaakt, en wil niet weer met zo’n onbetrouwbare partner in kabinet.

5) Aangezien het CDA en de PvdA niet de meest voor de hand liggende combinatie vormen na de val van het kabinet, lijkt een combinatie CDA-VVD voor de hand te liggen. Samen 57 zetels, nog 19 nodig. PVV? Neeeee....
D66 als partner met CDA en VVD? Liever dan PVV in elk geval. Maar dan is nog steeds de CU nodig. Kunnen CU en D66 samen? Dat zou een politiek wonder zijn, maar wonderen gebeuren. Dat zou wel tot bikkelharde en lange onderhandelingen leiden.

7) Als de CU weer wil regeren, kunnen ze maar beter nu al in het geheim gaan praten met D66 om te zien om een wonder mogelijk is. Dit houdt de CU in de regering en houdt PVV erbuiten.

6) Als CU en D66 niet samen kunnen met CDA en VVD, denk ik dat een combinatie van CDA, PvdA en VVD, hoe lastig ook, veel beter is dan een combinatie die PVV nodig maakt.

4 opmerkingen:

gert zei

Hoi Jos,volgens mij hebben de CDA en VVD en PVV nu,voor de debatten al 75 stoeltjes.Dat heeft stiekum weg toch ook jou voorkeur?

Voor de orthodox-marxistische CU is natuurlijk niks te dol als het om principes verkwanselen gaat!

Gelukkig gaat Ivette L een echte evangelische partij beginnen.
Wat een slappe hap zijn Middelkoop,Huizinga en Rou toch gebleken!

Unknown zei

Tne kostte van bijna alles geen PVV dankje. Onbetrouwbaar tot op de botten omdat het geen kader heeft dat in een traditie is grootgebracht. Doe lui zullen net als TON, en LPF, rollend over de straat gaan zodra de dingen serieus worden.

Gezien dat 40% van de PVV kiezers vindt dat al dart gezeur over hoofddoekjes overdreven is?

Een partij zonder fundament he?

rob zei

Dan is er ook nog de optie Paars + (PvdA, VVD, D66 en GroenLinks), samen ook goed voor 80 zetels...

Misschien dat de rechtse partijen nog gaan stijgen, dan is er alsnog een coalitie van CDA, VVD en D66 mogelijk. Beter voor mijn stufi ;)

John Stringer zei

ik denk dat de CU ook dolgraag meedoet aan die laatste optie hoor. Anders is de kans wel groot dat hun regeringservaring van 3 jaar voorlopig weer over en uit is.

Ik hoop van harte dat die stufi niet in gevaar komt. Ik heb ook de nodige belangen daarbij ;-)