dinsdag 20 april 2010

Egypte: we mogen met scherp op demonstranten schieten

Hamid Rashid, een adviseur van het Egyptische Ministerie van Binnenlandse zaken, heeft zijn burgers gisteren gewaarschuwd dat de veiligheidstroepen het recht hebben met scherp te schieten op demonstranten voor meer democratie. Rashid maakte zijn opmerking in een parlementaire discussie waarin Kamerleden van de oppositie vragen stelden over het gebruik van staatsgeweld op 6 april tegen demonstranten. Toen slaagden tientallen demonstranten erin om op straat voor het parlement om constitutionele veranderingen te vragen.

In Egypte zijn bijeenkomsten van meer dan vijf mensen zonder schriftelijke toestemming, illegaal. Die demonstratie duurde, zoals de meeste in Egypte, dus bijzonder kort; veiligheidspolitie-in-burger sloeg een aantal demonstranten tegen de vlakte en arresteerde anderen.

De Egyptische staat heeft dus volstrekt duidelijk gemaakt in wat voor atmosfeer de presidentsverkiezingen van 2011 zullen plaatsvinden. Oppositie die het waagt op straat van zich te doen horen, maakt niet alleen kans op arrestatie, maar op de kogel. Hamdi Hassan, een parlementariër van de Moslim Broederschap, neemt de zaak hoog op. “Dit zijn serieuze dreigementen.” Amnesty International veroordeelt deze “duidelijke ophitsing” die door de parlementariërs van de regeringspartij werd goedgekeurd. “Het parlement moet eisen dat de overheid verantwoording aflegt, en geen bruut geweld accepteren.”

De Nationale Demokratische Partij (NDP) is de Egyptische staatspartij die bij alle verkiezingen telkens weer de overgrote meerderheid te winnen, ondanks dat de partij beslist onpopulair is.

Geen opmerkingen: