donderdag 29 april 2010

'De hemel is er alleen op zeldzame momenten.'

Zes maanden voor zijn dood schreef Charles de Foucauld aan Louis Massignon
Wat betreft Jezus’ liefde voor ons, hij heeft die duidelijk genoeg aan ons getoond om erin te geloven ook als we niet in staat zijn die te voelen. Te voelen dat we van hem houden, en dat hij van ons houdt, dat zou de hemel zijn. Maar de hemel is er voor ons, hier beneden, alleen maar op zeldzame momenten en in zeldzame situaties.
De Foucauld was een Franse missionaris in Algerije van 1901 totdat hij op 1 december 1916 werd vermoord door anti-Franse opstandelingen. Die zeiden dat zijn goedheid de Algerijnen teveel positieve gevoelens over de Fransen gaf.

In Algerije woonde De Foucauld in Tamanrasset onder de Toearegs. Hij wilde leven met de mensen die 'het meest verlaten' waren, om aan hen het evangelie 'te schreeuwen met mijn leven'. 'Ik wil voldoende goed zijn, zodat mensen zeggen: "Als de dienaar al zo is, hoe moet dan de Meester wel niet zijn?"'

Gebed:
O God, wiens gezegende Zoon arm werd opdat wij door zijn armoede rijk zouden worden: bevrijd ons van een ongepaste liefde voor deze wereld, opdat wij, geinspireerd door de toewijding van uw dienstknecht Charles en hen die zijn werk hebben geprobeerd voort te zetten, u zullen dienen met een toegewijd hart en de rijkdom van de komende eeuw beerven; door Jezus Christus onze Heer, die leeft en regeert met u, in de eenheid van de Heilige Geest.

Geen opmerkingen: