dinsdag 1 maart 2011

kijk en vergelijk: de Egyptische jeugd of oude garde?

Kijk eens naar deze twee fotos. Wie zouden nou echt invloed hebben op het beleid van de militairen in Egypte? De jongelui van de 'revolutie' (foto onder, tijdens hun persconferentie), allemaal van de leeftijd van de kleinkinderen van de leiders van Egypte, of de mannen van de oude garde? (bovenste foto) Ik kan de goede lezer verzekeren, als Egyptenaren moeten kiezen, gaan ze massaal voor die oudere heren.

De jeugd sprak zondag met de militairen, de oude garde deed dat gisteren. Opvallend, ik heb geen groepsfoto van de militairen met de jeugd gezien. Ze laten zich wel op de foto zetten met die oude heren. Wie zijn die mannen van de oude snit? Op de foto zien we
1. Amr Moussa. Ooit minister van buitenlandse zaken. Wil graag president worden. Goede kanshebber.
2. Mohammed Elbaradei. Wil graag president worden, maar minder kans.
3. Kamal al-Ganzoeri. Was premier maar werd ontslapen door Gamal, zoon van Moebarak.
4. Kamal Aboel-Magd, voormalig minister van informatie en leidt nu raad voor mensenrechten.
5. Farouk Ahmed Soeltan. Hoogste rechter in Egypte.
6. Sirri Siyam. Ook een toprechter, die zich erg onafhankelijk heeft opgesteld.
7. Kamal Lamai. Ook al een oude toprechter.
8. Salamah Ahmed Salamah. Topjournalist die behoorlijk respect geniet
9. Naguib Sawiris. Kopt, zakenman, miljardair. Sprak zich al vroeg tegen regime Moebarak uit.

Sommige van deze mannen, als Elbaradei, waren tot voor kort persona non grata. Er wordt nu met hem gepraat. Dat is democratische vooruitgang, kan je zeggen. De rest van de heren was in de afgelopen jaren tamelijk onafhankelijk en gerespecteerd, maar niet bekend als felle tegenstanders van het "systeem" in Egypte.

Volgens een verslag in de krant al-Shorouq spraken de heren over de voorgestelde grondwet, de veiligheid in het land, de economie. Er werd gesproken over blijvend economisch liberalisme.
De heren waren het eens over het belang van snel de stabiliteit te herstellen. Dat betekent onder meer dat er niet langer gestaakt moet worden. Verder werd de rol van media besproken in het dienen van het land. Toegegeven, klinkt allemaal ernstig vaag. Maar de goede verstaander heeft maar een half woord nodig. Dit zijn de mannen met wie de militairen zaken doen. Dat doen ze heus niet met de sjabaab, de jeugd. Die oude garde deelt levensvisie etc met het leger en in wezen ook met het oude regime. Ze staan mijlenver af van de cultuur van de jongelui.

1 opmerking:

Jan A. zei

Nieuwsuur (http://gemi.st/12205466) liet vanaf 0:21uur een boeiend fragment zien van Al Jazeera over één van die jongeren: Ahmed Maher. Kan die 6-april beweging nog iets betekenen?
Het is lastig om een beeld te krijgen van wat er allemaal gaande is. Ik krijg uit je berichten ook het idee dat je je beweegt tussen hoop en vrees.

Tot slot wil ik je danken voor je informatieve blogs. Ik stel ze zeer op prijs.
hg Jan A.